Пловдив иска още две големи първенства по гребане. Става въпрос за Световна купа за мъже и жени през 2019 г. и световно за юноши и девойки, мъже и жени и неолимпийски дисциплини или така нареченото 3 в 1 през 2020 г. То се провежда само в олимпийски години за състезатели, които не са успели да намерят място в олимпийските отбори на страните си. Кандидатурите на гребния канал са били представени от федерацията ни и шефа на организационния комитет на предстоящото световно до 23 г. от 19 до 23 юли Иван Попов на събранието на Световната федерация ФИСА в Люцерн през изминалия уикенд. Изборът ще стане на конгреса на ФИСА в Сарасота в края на септември. Припомняме, че догодина Пловдив ще бъде домакин на най-голямото състезание в гребането - световно за мъже и жени.

За да се превърнем в още по-предпочитани домакини обаче трябва да направим втория гребен канал. Той ще ни изстреля в Топ 3 на света, коментираха организаторите на двете големи предстоящи първества - европейското по кану каяк за мъже и жени от 14 до 16 юли и въпросното световно по гребане от 19 до 23 юли. Предстои проектът да мине процедура по ОВОС /оценка на въздействието върху околната среда/, поясни кметът Иван Тотев. Няма как без спомагателно съоръжение при наличието на толкова много лодки на големите първенства, допълни теговият заместник Георги Титюков.

2 милиона са вложените средства от Община Пловдив в гребния канал за последните 5 години. Те са за ремонт на хангарите, нови съблекални, нови трибуни, подобрения в кулата, направата на специален асансьор за параспортисти, който е уникален за Европа,
както и за двете стартови устройства за кану каяк и гребане, всяко едно от които е на стойност над 300 000 лева. Правим всичко възможно да превърнем базата във водеща в Европа и света. Каналът е познат като един от най-бързите в света и има редица
достойнства, които го правят предпочитан от спортисти от цял свят, каза зам. кметът по спорта Георги Титюков. С помощта на хората от двете федерации и организационнните комитети вече имаме опита всяка година да провеждаме големи първенства. Ползите от тях за безспорни - палим децата по спорта, пълним града с живот, тъй като говорим за хиляди спортисти и гости, които носят и икономически ползи на града, допълни Иван Тотев.

Утре вечер от 19 часа на Гребния канал е официалното откриване на европейското по кану каяк. надеждите ни са свързани със Станилия Стаменова, Мирослав Кирчев, Кристиян Душев, Ангел Кодинов, двойката ни в каяка Христо Реков и Велиян Бъчваров. Ще видим и 6 лодки, които са олимпийски шампиони, коментира легендата в кану каяка - двойният олимпийски шампион от Барселона 92 Николай Бухалов. Освен традиционните дисциплини 200, 500 и 1000 метра, ще има и три единични на 5000 метра. Те са много атрактивни, тъй като завоите ще са на дистанция от 250 метра точно пред трибуните, допълни Бухалов. Успоредно с шампионата ще се проведе и европейско по кану каяк за параспортисти. При тях дистанцията е само 200 метра.

Точно 2017 са акредитираните гости за световното по гребане през 2017 г., подчерта съвпадението шефа на организационния комитет на шамчпионата Иван Попов. Той припомни, че само за една нощ гребният канал ще бъде напълно преобразен от вида си за кану каяк за нуждите на гребането. Официалното откриване на второто голямо първенство е на Античния театър на 18 юли от 19.30 часа. Гонките и в двете първенства ще започват в 9 часа и ще продължават през целия ден с кратка почивка по обед. Входът е напълно свободен.

От 12 до 23 юли достъпът до гребния канал ще бъде ограничен за гражданите денонощно. Извиняваме се, но няма как - има си изисквания на международните федерации, мерки за безопасност, много инвентар, който ще се охранява. В крайна сметка свава въпрос само за десетина дни, в които хората няма да могат да спортуват или да се разхождат на алеята около канала. Иначе зоната около Младежкия център ще бъде напълно достъпна, там голямата алея също е подходяща за тези нужди, казаха организаторите и общинарите.