Един от най-интригуващите мачове на Уимбълдън ще гледаме тази вечер, при това - с българско участие. Легендарният Роджър Федерер излиза срещу нашия Григор Димитров в третия мач на централния корт в Лондон, който се очаква да започне около 19-20 часа българско време. Двубоят ще се излъчва пряко по Евроспорт 2.

Федерер е единственият от Голямата четворка, срещу когото Гришо все още няма победа - записал е 5 загуби от 5 мача. Нашето момче успя да надиграе Новак Джокович, Анди Мъри и Рафаел Надал, но засега Федерер му се изплъзва. И 5-те срещи са се играли на твърда настилка, но в последните две Григор успя да вземе сет на Маестрото. Не са малко хората, които прогнозират именно на свещената трева на Уимбълдън българинът да грабне първи успех срещу швейцареца и да прекъсне устрема му към рекордната 8-ма титла в най-престижната тенис надпревара в света.

Още откакто проби в световния тенис Григор постоянно бе сравняван с Федерер по стила си на игра и дори получи прозвището Бейби Фед. Сега вече тези сравнения са останали назад в миналото, тъй като Димитров успя да си извоюва собствен ореол на един от най-харизматичните и зрелищни тенисисти в тура. Същото в пълнап степен важи и за Федерер, така че зрелището е гарантирано.

Специално внимание на предстоящия сблъсък между двамата добри приятели отдели и официалния сайт на АТП. Ето какво пише там:

Битката между двама от най-атрактивните играчи, изпълняващи бекхенд с една ръка, със сигурност ще предложи много страхотни разигравания, които ще зарадват феновете на Централния корт. Нито един от двамата не е изгубил сет до този момент в турнира, но Димитров успя да запише по-категорични победи в своите мачове. Българинът е загубил само 12 гейма в последните си осем изиграни сета, отбелязва ATPWorldTour.com.

Решението на Федерер да пропусне сезона на клей, за да си почине и да се концентрира върху изявите си на трева, засега му се отразява благотворно. Той показва формата, която му донесе седем титли на “Уимбълдън”. Страхотни форхенд уинъри, навременни излизания на мрежата и ювелирни волета. Централният корт е твърде позната територия за швейцарския маестро, добавят от сайта.

Димитров от своя страна отново показва тениса, който му донесе две титли от началото на годината - в Бризбейн и София. Българинът се отърси от слабия сезон на клей и започна да се връща във форма с достигането до полуфиналте на турнира в Куинс Клъб в Лондон, където загуби от Фелисиано Лопес. Мощният форхенд на Димитров и вариативността на бекхенда са му носили успех тук в миналото с полуфинала през 2014 година, така че той знае какво му е нужно, за да продължи напред, завършва анализа на изданието.

То поставя Гришо в списъка от 4-та тенисисти с потенциал да сложат край на хегемонията на Голямата четвърка на Уимбълдън. В последните 14 издания на турнира неизменно един от Федерер, Джокович, Надал и Мъри е печелил надпреварата, като Роджър има 7 титли, Рафа -2, Ноле 3 и Мъри 2. Останалите трима, способни на подвиг според сайта на АТП, са миналогодишният финалист Милош Раонич, Марин Чилич и Александър Зверев.

Независимо от изхода на мача с Федерер нашето момче почти сигурно ще се завърне в Топ 10 на световната ранглиста след края на Уимбълдън. Рекордното му осмо място бе постигнато именно след този турнир през лятото на 2014 г., когато Гришо игра полуфинал, загубен от бъдещия шампион Новак Джокович.

МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ ФЕДЕРЕР И ГРИГОР ДО МОМЕНТА

2013 г. четвъртфинал в Базел: Федерер -  Димитров 6:3, 7:6

2014 г. четвъртфинал в Базел: Федерер - Димитров 7:6, 6:2

2015 г. полуфинал в Бризбейн: Федерер - Димитров 6:2, 6:2

2016 г. четвъртфинал в Бризбейн: Федерер - Димитров 6:4, 6:7, 6:4

2016 г. втори кръг на Аустрелиън Оупън: Федерер - Димитров 6:4, 3:6, 6:1, 6:4