Спортният министър Красен Кралев и кметът на Пловдив Иван Тотев направиха истинско показно в гребането с драконови лодки. Двамата седнаха един до друг за по-добър баланс и изведоха лодката на общинарите до победата в състезанието с журналистите. Представителите на местната власт демонстрираха по-добър синхрон на греблата и първи преодоляха 200 метровата дистанция на Гребния канал. В тяхното кану бе и двойният олимпийски шампион от Барселона 92 Николай Бухалов, който е и общински съветник.

Пишещите братя и сестри се оказаха далеч по-неподготвени за изпитанието. Все пак си е истинско постижение, че завършиха надпреварата без премеждия и не се наложи спасителните жилетки да влизат в употреба. С тях гребеше двойният олимпийски вицешампион от Сидни 2000 Петър Мерков, който има съществена заслуга лодката им да не се обърне. Имат потенциал, трябва повече тренировки и нещата ще се получат, снизходително коментира Мерков след драматичния финал. А журналистите се заканиха, че ще се възползват от клаузата си за реванш.

Днес е българският празник на спорта и искам да поздравя всички спортисти, спортни деятели и семействата им. Състезанието бе изключително интересно. Трудно е, докато не намериш синхрона, защото все пак гребат 10 души, коментира спортният министър Красен Кралев.

С уникалното състезание двете драконови лодки официално бяха пуснати на вода. Предстои да бъдат уточнени цените за ползването им и те ще се превърнат в една от атракциите на гребния канал. Според общинарите вече има запитвания от различни фирми, чиито служители са изявили желание да ги изпробват.