Грешки на пилота, авиокомпанията и боливийските регулатори са виновни за самолетната катастрофа в Колумбия, която отне живота на 71 души, повечето от които членове на бразилския футболен отбор Шапекоензе. Това е заключението, до което е стигнало разследването на властите.

Самолетът на базираната в Боливия компания за чартъри LaMia, катастрофира край Меделин, а причината е, че пилотът не е заредил допълнително гориво и не е докладвал за проблемите с двигателя, причинени от липсата на гориво, преди да стане прекалено късно, обясниха разследващите.

„Имаме доказателства, показващи, че няма технически фактор, който да е част от инцидента, всичко се оказа човешка грешка, в добавка към мениджърския фактор в администрацията на компанията и мениджмънта и организацията на плана на полета от компанията и властите в Боливия“, сподели колумбийският секретар по въздушна безопасност Фреди Бонила.

Освен липсата на гориво, самолетът е бил превишил лимита си за преносимо тегло с почти 400 километра и не е бил сертифициран да пътува на височината, на която е бил.

„Общото тегло на пасажерите и екипажа бе 1036 килограма. Това в допълнение към горивото и другите багажи е превишило лимита на тегло. Това е друго откритие, което разследването показа.“

Пилотът Мигел Кирога, който бе и съсобственик на авиокомпанията, почина в катастрофата. Изпълнителният директор на LaMia Густаво Варгас Гомбоа бе арестуван поради обвинения за непредумишлено убийство. Обвиненията са повдигнати и на съсобственика на компанията Марко Антонио Роча Бенегас и служителката от въздушен контрол Селиа Кастедо.

Според боливийските власти катастрофата е изолиран случай, но правителството ще ускори процеса по въвеждането на нова система за безопасност.

Колумбийските следователи ще имат последната дума относно причините за катастрофата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg