Отборът на Ботев изигра голям мач на терена на градския си съперник и след победа с 2:0 се приближи на една крачка от участие в първата шестица. Тя трябва да бъде направена в неделя, когато пред претъпканите трибуни на базата в Коматево момчетата на Петър Пенчев ще очакват лидера в "А" група ЦСКА в последния кръг от редовния сезон.

Два дни преди 103-ата си годишнина "жълто-черните" се наложиха по категоричен начин над Локомотив Пд в собствения му дом - Лаута. С попадения на Лъчезар Балтанов и Божидар Васев преди почивката "канарчетата" подчиниха своя опонент и завоюваха заслужен успех за радост на претъпкания сектор за гости на стадион "Локомотив".

Двубоят бе посветен и на легендата на пловдивския футбол Аян Садъков, който страда от тежка болест. В 8-ата минута срещата бе спряна. Изправен на крака целият стадион, футболистите и щабовете на двата отбора аплодираха бившият №8 на Ботев и Локомотив.

Домакините положиха неимоверни усилия да пригодят терена си за игра след неспирния снеговалеж, заради който двубоят бе отложен с повече от 48 часа. Въпреки това, игрището остана напоено с вода и кал, което предопредели характера на мача - много битка и малко футбол.

"Канарчетата" изиграха мача с много дух, себераздаване и решителност, между които успяха да намерят няколко момента, в които да покажат и футбол върху изключително тежкия терен.

Още от първите минути стана ясно, че футболистите в жълто-черно няма да се огънат в единоборствата. След 10-ина минути игра играчите и на двата отбора вече приличаха на участници в кални борби. Домакините стигнаха до няколко корнера пред вратата на Стаховяк, от които обаче не се стигна до опасности за полския страж на Ботев.

"Канарчетата" също търсеха пролуки и грешки в отбраната на домакините и в 19-ата минута при една от тях топката се озова пред Лъчезар Балтанов, който с мощен шут в близкия ъгъл не остави шансове на Йордан Господинов и изведе Ботев напред - 0:1.

Четвърт час по-късно "жълто-черните" изпратиха в нокдаун своя противник след майсторски изработен гол, дело на Божидар Васев. Мариян Огнянов отне топката в центъра и хладнокръвно я пусна в центъра на атаката към Иван Цветков. Капитанът задържа кълбото между двама защитници, изчаквайки включването на Васев отляво, след което пусна пас в коридор. Останал очи в очи с Господинов Божидар Васев копна топката над плонжа на вратаря и удвои - 0:2.

В началото на второто полувреме домакините опитаха да упражнят натиск. Ласимант стреля над вратата отдалеч, Камбуров шутира от фаул, боксиран сигурно от Адам Стаховяк, а малко по-късно с дружни усилия отбраната в жълто-черно се справи с дълго меле пред вратата си. И с това опасностите за вратата на Ботев бяха изчерпани.

Момчетата на Петър Пенчев продължиха да водят здрава битка по целия терен и дори можеха да направят победата си с класическо измерение. Шансът за това се откри пред Цветелин Чунчуков в 60-ата минута. Нападателят бе изведен от Томаш Иршак сам срещу Данчо Господинов, но вратарят на Локомотив парира опита за минаващ удар на Чунчуков и така резултатът се запази 0:2.

Загубихме от Ботев на Лаута за първи път от 21 години

По този начин феновете на Локомотив Пловдив коментираха загубата на Лаута. След дербито възпитаниците на Христо Колев останаха на 9-а позиция в класирането с актив от 20 точки.

Дербито ще се запомни и с един исторически момент. За първи път от построяването на стадион „Локомотив“ съоръжението се сдоби с електронно табло.

Както се очакваше, изключително тежкият терен бе причина да не се получи качествен футбол, пишат феновете на Локо.

TrafficNews.bg