Стадион Пловдив ще си остане с лекоатлетическа писта и заданието по проекта за възстановяването му няма да се променя. Това разкри специално за TrafficNews.bg архитектът на съоръжението Валентин Маринов след проведени разговори с представителите на местната власт. Преди броени кметът на Пловдив Иван Тотев предложи идеята заданието да се промени и атлетическата писта от стадион Пловдив да бъде премахната, за да може той да отговаря на изискванията на ФИФА и УЕФА за провеждане на европейско и световно първенство по футбол. Причината – градът да стане част от съвместната кандидатура на България и още три балкански държави – Румъния, Сърбия и Гърция, за Мондиал 2030.

Също така кметът обяви намерението да бъде изграден друг лекоатлетически стадион, който да отговаря на нуждите на пловдивските клубове в Царицата на спортовете. То обаче не срещна одобрение от клубовете по лека атлетика в града. В крайна сметка се е решило стадион Пловдив да си запази пистата и основната причина за това е фактът, че дори без нея няма как да покрие изискванията за европейско или световно първенство по футбол. А и построяването на лекоатлетически стадион по изискванията на Международната федерация в съседство с основното съоръжение на практика е невъзможно поради липса на достатъчно пространство.

Тезджан: Пистата на стадиона трябва да остане, Пловдив пише история в атлетиката ВИДЕОВсички клубове сме категорично против премахването й, твърди двойната световна шампионка за девойки

Изискването стадионите за големи футболни първенства да нямат лекоатлетическа писта не фигурира в официалните документи на ФИФА и УЕФА, но съществува негласно и е съобразено с нуждите на телевизията и по-добрата атмосфера. То е нещо като изискването за втория гребен канал в гребането, който би улеснил телевизионното излъчване. Проблемът е, че дори без писта отстоянието от трибуните до терена, особено на дъгите зад вратите, е прекалено голямо и не отговаря на нормите за европейско и световно по футбол, коментира арх. Валентин Маринов. Това означава, че на практика трибуните трябва да се бутат и да се строят нови, които да са по-близо до терена. Идеята теренът да се вкопае на 3 метра в земята и разстоянието да се намали от допълнителни трибуни няма как да се осъществи заради подпочвените води. При това положение стигнахме до извода, че стадионът трябва да си остане с пистата, за да може на него да се провеждат състезания по лека атлетика от най-висок ранг, каза още арх. Маринов.

Според него единственият стадион, който може да се реконструира във вид, отговарящ на изискванията за голям футболен форум, е Лаута. Необходимият минимален капацитет за европейско или световно е 40 000 зрители. Стадион „Христо Ботев“ не може да прехвърли 20 000, тъй като там проектът е изстискан до максимум, а и въпросът с инфраструктурата е по-сложен. Пространството на Лаута позволява съоръжението да се разшири до нужната големина. Освен това инфраструктурата е далеч по-добра, може да се направи връзка и с Асеновградско шосе, която е залегнала в генералния план на града, допълни още арх. Валентин Маринов. Очаква се в близките дни новата ситуация да бъде обсъдена със спортния министър Красен Кралев.