Продължаваме да ви представяме най-ярките таланти на пловдивския спорт. Днес е ред на младия баскетболист на Академик Бултекс 99 Симеон Димитров.

Вече трета година възроденият пловдивският баскетболен тим на Академик Бултекс 99 е фактор в родното първенство, завръщайки се в елита след 18-годишно отсъствие. В предишния шампионат мъжкият тим направи истински фурор с второто си място в редовния сезон, но ръководството не забравя и школата, в която в момента тренират и се готвят около 350 деца. Под вещото ръководство на треньора Йордан Иванов миналото лято най-малките до 12 години станаха държавни шампиони на финалите в Ботевград - успех непознат до момента в клубната история на тази възраст. Един от най-големите таланти на този отбор - Симеон Димитров, вече жъне успехи и на международната сцена.

Преди броени дни 13-годишният Мони се представи блестящо на първия турнир при първото участие на български отбор в младежката Евролига – най-престижната и силна международна клубна надпревара при подрастващите. Пловдивският талант игра за Балкан, който представя страната ни и имаше право да картотекира двама състезатели от други клубове. На турнира за деца до 14 години от Група А на Централноевропейската зона в Шопрон, Унгария, Димитров получи индивидуална награда за най-добър състезател за своя тим, отличавайки се с 18 точки и 13.5 борби средно на мач, като по втория показател е трети в целия турнир. Средният му личен коефициент 24 пък му отреди 5-то място от всички участници в състезанието. Също така той заслужено бе избран и в идеалната петорка на надпреварата в Шопрон. Имаше доста добри отбори, нивото е много високо, коментира Симеон.

Малко преди това Мони получи друго признание. Двамата със съотборника му в Академик Денис Камбуров бяха поканени на тестове на националния стадион „Васил Левски“, организирани лично от главния скаут на Реал Мадрид Алфонсо Касас и двама треньори от клуба. Групата включваше още няколко деца от цяла България, а двете пловдивски надежди впечатлиха треньорите на европейския гранд с уменията и таланта си. Смятам, че тепърва ще следят изявите ни, от една тренировка не могат да се правят някакви големи заключения, мъдро разсъждава Мони. Чувства се отлично в Академик, но мечтите му се простират надалеч и не крие, че иска един ден да играе в чужбина. Дотогава обаче има много време, а Симеон съзнава напълно, че има да извърви дълъг и труден път.

Младият баскетболист тренира активно от 4-и клас, когато Йордан Иванов обикаля училищата, за да си направи селекция и попада на високия ученик от СУ "Свети Патриарх Евтимий". 191-сантиметровият в момента Мони сам решава да поеме по пътя на този труден и атрактивен спорт. Пък и майка му - Веселинка Димитрова, е бивша баскетболистка на Монтана. Само за три години тренировки талантът се превърна в една от най-големите ни надежди в баскетбола не само в Пловдив, но и в страната. Съвсем логично Симеон вече е и в националния отбор до 14 години.

Пловдивчанинът е отличник не само на баскетболното игрище, но и в училище. В бележника му има само шестици, въпреки че понякога му се налага да отсъства поради лагери. Любимият му предмет е математиката. За най-силното си баскетболно качество смята пробива под коша. Тепърва предстоят още по-големи предизвикателства за младия пловдивчанин, който през този сезон ще играе на три фронта. С родния си клуб Академик Бултекс 99 Мони ще преследва държавна титла и призово класиране от новъсъзадената международна надпревара за Балканската купа. Първият турнир от нея започва още в петък, а домакин е Пловдив. През януари Симеон продължава участията си с Балкан във втория турнир на Евролигата, който ще бъде в Ботевград. Събират му се много мачове и състезания, но не се плаши, защото баскетболът е в кръвта му.

В училище Симеон има само шестици

Симеон със звездата на мъжкия тим на Академик Бултекс 99 Шакир Смит