Ботев е на финал за Републиканското първенство при набор 2002. В мач-реванш от полуфиналите "канарчетата" се наложиха с 5:2 над Славия и с общ резултат 6:3 се класираха за финалната среща. Двубоят стартира изключително динамично и до 15-ата минута около 300 зрители на централния терен в "Коматево" видяха цели пет попадения.

В 4-ата минута Слави Шопов центрира от ъглов удар и Иво Казаков с глава прати топката във вратата на "белите" за 1:0. Само няколко секунди по-късно обаче Тома Ушагелов се възползва от няколко рикошета пред наказателното поле на "канарчетата" и изравни - 1:1.

В 12-ата минута Шопов пробва центриране, защитата изби и кълбото попадна в Дани Иванов, който отново намери капитана и този път 10-ката в Ботев изпрати по най-добрия начин топката в наказателното поле на гостите, където Георги Трифонов с глава изведе за втори път ботевистите напред.

Минута по-късно вратарят на "белите" не се намеси добре при една изсипана топка и Иво Казаков от близка дистанция вкара третия гол за пловдивчани. В 15-ата минута авансът на ботевистите стана внушителен, след като Георги Трифонов разстреля вратаря с удар от 10 метра.

Втората част стартира с гол за Славия в 42-ата секунда. "Белите" организираха атака отляво, която свари неподготвена защитата на Ботев и Кристиян Тодоров върна едно попадение за 4:2. Слави Шопов оформи крайния резултат в добавеното време. Капитанът получи топката по десния фланг, преодоля елегантно защитник и с красив удар в далечния ъгъл матира Виденов за крайното 5:2.

По този начин Ботев се класира за големия финал, в който ще се изправи срещу Лудогорец. Битката за трофея е в събота (01.07) от 18:00ч. на стадион "Ивайло" във Велико Търново.