Надеждата на шахклуб Пловдив Димитър Димитров грабна две вицешампионски титли по шахмат от Държавните първенства до 8 години по класически шах и блиц. Първенствата се проведоха в Плевен, в три дисциплини – класически шах, блиц и ускорен шах.

Първото и второ място в класическият шах осигуряваше две квоти за Европейско първенство в Румъния. Последният кръг бе решаващ за разпределението на местата и квотите. В него Димитър победи директният си съперник – натурализираният руснак – Кононенко и заслужено завоюва второто място и квота за Европейско първенство.

В Държавното първенство по блиц Димитър игра много силно и раздели първо-второ място, но вторият показател в шахмата му отреди второто място. Треньорките му Илияна Полендакова и Соня Пионова от „Шахклуб Пловдив“ са изключително доволни от своя възпитаник. Успехът на Димитър е още по-значим, като се има в предвид, че той е само на 7 години, а се състезава във възрастова група до 8 г.

Така с две квоти за Европейското първенство в Румъния са двама състезатели от „Шахклуб Пловдив“ – 9 годишният Симеон Тодев и 7 годишният Димитър Димитров.