Ботев и Локомотив завършиха 1:1 в първи 1/8 финал от Републиканското първенство при набор 2002, игран  пред препълнените трибуни на "Футболен комплекс Ботев 1912" в "Коматево". Момчетата на Иван Гешев не показаха най-доброто си лице и много трудно разбиваха защитния блок на Локомотив. В 19-ата минута, защитатат на Ботев не реагира добре при центриране отдясно и топката попадна у Ангел Генчев, който с добре насочен удар в долния десен ъгъл откри резултата - 0:1.

През вторите 35 минути "жълто-черните" продължиха доминацията си,  действаха по-активно в атака и стигнаха до няколко добри ситуации. В 47-ата минута, след центриране от ъглов удар появилият се на почивката Мерт Салимехмед се оказа най-съобразителен в наказателното поле и с удар от близка дистанция изравни - 1:1.

3 минути по-късно "канарчетата" стигнаха и до втори гол, който бе отменен с изключително спорна засада. "Канарчетата" изпълниха непряк свободен удар в наказателното поле на Локомотив, топката бе избита, след което отново бе центрирана и Мерт Салимехмед я прати във вратата, но страничният съдия вдигна флага. По този начин двата тима оставиха интригата за реванша, който е на 11-ти юни. Срещата е от 18:00ч. и ще се играе на стадион "Локомотив" в парк "Лаута".