Младите футболисти на Професионалната гимназия по електротехника и електроника за втори път прославиха България на голям международен форум. Възпитаниците на старши треньора Янко Радев са единствените в страната, които са играли на две поредни ученически световни първенства. Преди две години в Гватемала те се класираха на престижното 9-то място, сега станаха 12-ти от 24 отбора в Прага при изключително силна конкуренция. А веднага след завръщането си като на шега грабнаха втора поредна държавна титла, побеждавайки на финала академията на Христо Стоичков в Етрополе с 2:1.

Успехите на Електротехникума никак не са случайн. В отбора са събрани талантливи юноши от всички пловдивски школи – Локо, Ботев, Ботев 2002, Марица, Спартак, Сокол Марково. На световното в Прага отборът на Янко Радев изигра общо 8 мача, като в предварителната група записа минимални победи срещу Люксембург и Индия и загуби от световния шампион от 2015 г. Турция, Чили и Хърватска, което им отреди 4-то място в потока. Ако бяхме спечелили последния мач щяхме да сме втори и да влезем в осмицата. Нямахме ден – ударихме две греди, три пъти излизахме сами срещу вратаря, но отстъпихе на хърватите с 1:0, разказва треньорът.

След това пловдивчани победиха силния тим на Сърбия, който остана след нашите – на 13-то място. При 1:1 им дадоха дузпа в последната минута, вратарят ни хвана ъгъла и принуди нападателя да извади топката над гредата в аут. При ответната ни атака успяхме да реализираме, а сърбите отчаяно налягаха по земята, разказва Янко Радев. След това тимът на ПГЕЕ направи равен с Дания, последва нова загуба от Хърватска и 12-то място в крайното класиране. В подреждането пловдивчани оставиха зад себе си силни футболни нации като Сърбия, Словения, Чехия, Словакия, Белгия, Унгария и др.

Световен шампион стана отборът на Катар – изненадващо, но напълно заслужено, след победа с 2:1 на финала срещу Германия. Катарците надиграха съперника по всички параграфи – все едно за тях сега започваше първенството – с енергия, мощ и заряд. Някякъв частен колеж, но вероятно бяха събрани от половин Азия. За пръв път гледах германски тим без самочувствие и идея в играта, коментира Янко Радев. Трети се класира Австрия, пред Бразилия. Двукратният световен шампион през 2013 и 2015 г. Турция остана на осмо място. Организаторите ни похвалиха, че сме се представили достойно и само малшансът ни е попречил за осмицата. Имахме и двама-трима контузени състезатели, което допълнително ни затрудни, казва още старши треньорът.

Специална благодарност към всички клубове, в чиито школи играят футболистите от отбора. Те трябва да се гордеят със своите възпитаници. Момчетата обмениха опит с представители на световни футболни сили и това само може да им помогне, тъй като израснаха физически и тактически. Пролича си на финалите на държавното непосредствено след световното, на което обърнахме срещите с Варна и Етрополе от 0:1 пасив. Което означава, че имаме отличен колектив от истински приятели на терена със здрава психика и самочувствие. Още веднъж благодарим и на училищното ръководство и на директорката Стоянка Анастасова за огромната подкрепа, която винаги са ни оказвали, както и на всички, които са съпричастни за израстването на тези момчета завършва Янко Радев.

На световното в Чехия честта на ПГЕЕ и България защитаваха: Красимир Богдански, Кирил Нушев, Димитър Пасков, Димитър Тонев, Йордан Кръстев, Кръстю Милев, Цветан Бурдев, Стоимен Тотков, Мариян Тонев, Любомир Лалов, Атанас Църцев, Никола Порязов, Димитър Козов, Николай Петров, Ивайло Христов, Виктор Банков, Желязко Калинов и Павлин Стойчев.

След това на финалите на държавното в Етрополе Богдански, Нушев, Тонев, Бурдев, Лалов, Църцев и Порязов не играха, тъй като са в по-горната възраст. На техните места треньорът се довери на Георги Ст. Иванов, Илия Е. Иванов, Милко Баданов, Слави Бонев и Георги А. Димитров.