Само за 5 години от съществуването си, пловдивският спортен куб Актив 2013 вече ражда шампиони. Създаден от бившия бегач на средни разстояния Недялко Боруков, в Тракия с треньор Стефан Вулпев, клубът развива тенис и лека атлетика и вече може да се похвали с успехи и в двете направления. През 2013 година той взима кортовете на улица „Ясна поляна“ срещу Младежкия център, влага собствени средства и успява да ги превърне в подходяща база за развитие на тенис таланти, а бившите тенисистки Ивета и Анастасия се грижат за подготовката и развитието на децата.

Успоредно с това започва да предава уменията си в леката атлетика, заедно с известната пловдивска треньорка Йорданка Аризанова.  Дейността на клуба би била немислима без спонсорите, които помагат – Юпитер Холдинг, Арх Сити Строй, Хъс, Сенди и Бултекс 99. Ако не са те нямаше да ги имаме тези състезатели, казва Боруков. Хората помагат на добра воля и нямам думи да изразя благодарността си към тях, допълва той.  Федерацията отпуска средства само при определени класирания на световно или олимпиада. А ако някое дете има талант не трябва ли да се подкрепи?, пита Боруков, който изрично подчертава, че клубът не взима такси от децата.

9-годишният Иван Шарков вече печели купи и медали в детската възраст в тениса, миналата година беше на 6-то място в ранглистата на България. Сестрите Лиза и Вероника Симеонови също се развиват отлично. В леката атлетика клубът има 14 картотекирани състезатели.  Сред тях най-изявеният е синът на единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове – бившата биатлонистка и настоящ президент на федерацията по биатлон Катя Дафовска – Мартин Проданов.

Той е шампион в бяганията на 800 и 1500 метра и крос кънтри при юношите старша възраст, балкански вицешампион, участник на европейско първенство. 19-годишният Мартин започва да тренира футбол в школата на Марица, но постепенно се ориентира към леката атлетика. С Царицата на спортовете се занимава усилено едва от 2 години, а вече е шампион в своята възраст. С успех се състезава и при мъжете. Всичко това, разбира се – с огромната подкрепа на родителите си – Катя Дафовска и бившия национален бегач на средни разстояния Светлин Проданов.

Невероятен талант и ген, постиженията му са по-добри, отколкото моите на тази възраст, но няма как да е иначе с такива родители – изявени спортисти. Много интелигентно провежда бяганията, а отношението му към тренировъчния процес и скромността му са другите качества, които го изграждат като една от най-големите ни надежди в средните бягания, казва за него Николай Боруков. От есента Мартин вероятно ще продължи обучението и подготовката си в САЩ, но ще продължи да се състезава за СК Актив 2013.

Други изявени атлетки от клуба са Кристина Борукова, която е шампионка в бягането на 400 метра с препятствия, Габриела Георгиева, втора в спринта на 200 метра – и двете при жените. В мъжкото направление се разчита на Илия Кътев и Станислав Ванев.