Пловдивският талант в ските Атанас Петров стана част от уникално състезание с участието на световни италиански легенди при алпийците, организирано от олимпийската шампионка Дебора Компаньони. 12-годишният вундеркинд Наско, който е син на многократната ни шампионка по сноуборд Мария Димова, от няколко години прекарва зимата в Италия и там редовно печели призови места от различни стартове при децата.

Навръх рождения си ден вчера той бе в отбора на най-добрият италиански спускач в историята – Кристиян Гедина, който има 13 победи за Световната купа в най-скоростната дисциплина. Състезанието по ски-крос се проведе в Санта Катерина и в него участваха много настоящи и бивши състезатели по ски, някои от които – със световни и олимпийски титли и медали. Събраха се 28 отбора по 12 човека, като всеки отбор бе оглавен от една звезда. В отбора на Наско звездата бе Кристиян Гедина. Той кара 1-ви след него Наско и останалите 10. Състезателите тръгваха един след друг по трасето, като се засичаше времето на 1-вия и 8-мия.

Участието на талантливия пловдивчанин в подобен форум бе поредното признание за успехите му по пистите в Италия, където ски спортът е на огромна почит. И този сезон мина изключително успешно за Наско. Той зае 1-во място в крайното класиране на шампионата на Алта Валтелина, в който се проведоха 4 състезания в дисциплините гигански слалом, слалом, супер джи и ски крос.  Също така талантът отново спечели Мини къп в Ливинио- от 4 състезания по гигански слалом и слалом. Наско стана 2-ри в първенството на провинция Сондрио, състоящо се от 4 старта, и 4-ти в първенството на регион Ломбардия, с което си осигури право да участва на Италианският шампионат.

Другото голямо постижение на малкия скиор бе 2-рото му място в ски кроса на местното първенство. Наско тръгна със стартов номер 317 по доста изровеното от състезателите преди него трасе и даде време само с 5 стотни по-слабо от това на победителя, спуснал се час и половина преди него. На въпросното състезание пловдивчанинът бе награден лично от олимпийската шампионка в спускането от Пьонгчанг 2018 София Годжа. Тя му каза, че 5 стотни са нищожна разлика, да продължава все така да се бори за победата. Междувременно талантливият скиор заляга здраво и над обучението си по италиански език и в края на миналата година издържа изпитите, с които успя да влезе в един клас с наборите си.

Наско чака с нетърпение лятото, в което традиционно прекарва със семейството си в Созопол. Обещала съм му 3 месеца пълна свобода, с леки занимания по уиндсърф, мотокрос и футбол, казва майка му Мария Димова специално за TrafficNews.bg.

Вчера Наско навърши 12 години

С най-добрия италиански спуса в историята - Кристиян Гедина

 

Наско отново стана първи в Ливинио 

 

Олимпийската шампионка в спускането - София Годжа, лично награди Наско за второто му място в шампионата на ски крос в Италия