Дербито между Ботев и Локо в неделя от 17.30 часа в Коматево ще бъде 4-то за последните три години, съпътствано от необичайни обстоятелства. За пръв път в историята то ще се играе пред празни трибуни заради наказание на жълто-черните от 1 мач при закрити врати. Санкцията е заради полят с вода съдия от феновете на срещата с Левски. Нека си припомним екстрените ситуации, при които се игра Битката за Пловдив в другите три случая от 2014 г. насам.

На 16 март 2014 г. Ботев прие Локо на националния стадион "Васил Левски" в София. Причината - наказание заради това че фен удари с бутилка с минерална вода помощникът на Локо Сф Стефан Генов в предишен мач. Канарчетата записват трудна победа с 2:1 след късна драма. Здравко Лазаров повежда за черно-белите в 59-ата минута след подаване на Мартин Камбуров, но символичните домакини обръщат развоя в самия край. Юнес Хамза връща един гол в 84-ата минута, а резервата и любимец на феновете Иван Цветков осъществява пълния обрат с гол 3 минути преди края на редовното време. Ексцесии по трибуните няма, но екшънът след края на мача бе налице, макар и на терена. След последния съдийски сигнал Вандер Виейра от Ботев и Н'Дайе от Локо си зашлевяват по няколко шамара на пистата. До по-сериозни удари не се стига след бързата намеса на хора от двата клуба.

Култово изказване прави голмайсторът на Локо Мартин Камбуров след загубата: Яд ни е много, 80 минути се борихме с 10 милиона бюджет и се държахме мъжки. Съживихме ги тези мъртъвци. Бяха живи умрели - легнали и гушнали китките, а ние ги съживихме. Съдията малко ги буташе, нормално е, имат си лоби. Ние си нямаме нищо. Както каза Стойчо Младенов след мача с Левски, те взимат по 7-8 нови попълнения, докато ние си чукаме топчето. Ние с Ботев сме като ЦСКА и Левски. Онези правят селекция, а ние си чукаме топчето.

Най-фрапиращият случай в историята на дербито обаче си остава 19 април същата година, когато двубоят на Лаута е прекратен едва в 42-та минута при резултат 0:0. Причината - множество бомбички и димки, хвърлени от феновете на черно-белите на терена. В онзи момент привържениците на Локо са в открит конфликт с тогавашния собственик на тима Коко Динев и обстрелват терена през цялата първа част, като целта им видимо бе да саботират провеждането на срещата. Крайното решение на съдията идва, след като една бомбичка падна в близост до бранителя на "канарчетата" Сърджан Лукин. Това е първият прекратен мач в историята на мачовете между двата пловдивски гранда.

На 30 юли миналата година се изиграва втората среща между Ботев и Локо извън пределите на Пловдив. Двубоят от първия кръг на шампионата на Първа лига се провежда на стадион "Лазур", но този път не поради наказание, а заради факта, че стадионът в Коматево няма осветление и съответно - лиценз за новото първенство. Двубоят е предшестван от опасен сблъсък между двете агитки в плажната зона на градската градина в Бургас. Незнайно защо полицията решава да прекара агитката на Локо точно покрай заведенията, в които са насядали фенове на Ботев. Оттам веднага скачат, започват да летят бутилки и камъни. Цяло чудо е, че не се стигна до по-сериозни сблъсъци и счупени глави, защото работата буквално виси на косъм. Да се надяваме, че въпреки4 празните трибуни, дербито в неделя ще мине без сблъсъци между феновете в други части на града или до самия стадион в Коматево.

Иначе на терена - нищо особено. В 67-ата минута, малко след като се появи в игра, Дани Кики бе точен за 1:0, което даде повод на феновете на Ботев да счупят още няколко десетки седалки на стадиона в Бургас, а нахлулият на терена фен бързо е прибран от полицаите. Осем минути след това, след майсторско изпълнение, Стоянов се разписа за 1:1. При повторенията обаче се видя, че голмайсторът за "канарите" беше в положение на засада.

Снимка от sportal.bg

Обратът на Ботев на националния стадион "Васил Левски":

Прекратеният мач на Лаута:

Равенството на "Лазур":