Холандия победи България с 3:1 в изключително важната и за двата отбора световна квалификация в Група А в Амстердам. Така шансовете на нашите за класиране на световното станаха илюзорни. Възпитаниците на петър Хубчев не можаха да повторят вдъхновената си игра от срещата с Швеция в четвъртък и заслужено загубиха под неудържимия напора на Лалетата. Голяма група българи, сред които и пловдивчани, подкрепяха нашите на Амстердам Арина, но българите не можаха да ги зарадват с играта си. Нашите се бориха и опитваха да се противопоставят, но отстъпваха по класа на лалетата.

Холандците натиснаха от самото начало и Робен пропусна от добра позиция. В 7-та минута Блинд бе изведе отляво, центрира остро и Прьопер засече от непосредствена близост - 1:0 за Холандия. Малко след това Божиков изби от краката на Промес, който бе на идеална позиция за гол. Българите отговориха с отлична акция, при която Страхил Попов бе изведен отдясно, центрира и Георги Костадинов стреля с глава, но топката се отбил в дясната греда. 

След почивката картината не се промени - домакините натискаха в много високо темпо, а нашите явно бяха уморени от тежкия мач с Швеция и не можаха да отговорят на атаките. В 66-та минута лалетата вкараха гол - близнак на първия. Промес изведе Блинд отляво, той центрира ниско по тревата и Робен отблизо засече в мрежата. Радостта на домакините обаче не трая дълго. В 69-та минута Ивелин Попов центрира от фаул, Костадинов изскочи от втора линия и съвсем леко отклони топката с глава в мрежата - 2:1 за Холандия. След този гол нашите жинтаха. Ивелин Попов стреля от дора позиция след двойно подаване с Гълъбинов, но ударът му не бе силен и вратарят улови. В ответната атака получихме трети гол. Промес центрира отляво и Прьопер с глава вкара втория си гол в мача. В самия край Костадинов можеше да върне драмата, но с глава стреля встрани от вратата след центриране отдясно.

ХОЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:1

1:0 Прьопер 7, 2:0 Робен 66, 2:1 Костадинов 69, 3:1 Прьопер 80

ХОЛАНДИЯ (4–3–3-): Силесен - Тете, Де Фрай, Худ, Блинд - Вайналдум, Пропер, Вилхена - Робен, Янсен, Промес

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Пламен Илиев - Страхил Попов, Георги Терзиев, Васил Божиков, Петър Занев - Георги Костадинов, Александър Цветков - Ивайло Чочев, Атанас Зехиров, Станислав Манолев - Ивелин Попов

СТАДИОН: “Амстердам Арена", 46 000 зрители

СЪДИЯ: Атанасиос Сидиропулос, Гърция

Класиране в група А:

1. Франция - 17 точки, + 10 гола

2. Швеция - 16 точки, + 11 гола

3. Холандия - 13 точки, + 5 гола

4. БЪЛГАРИЯ - 12 точки, - 4 гола

5. Беларус - 5 точки, - 12 гола

6. Люксембург - 5 точки, - 10 гола

Мачове на 3 септември:

Холандия - България 3:1

Беларус - Швеция 0:4

Франция - Люксембург от 21.45 часа