Трансферът на Неймар в Пари Сен Жермен мече официално е факт, след като адвокатите му внесоха сумата от 222 милиона евро, колкото е откупната му клауза в договора с Барселона. Бразилецът ще получава по 45 милиона евро на година в новия си клуб. Според BBC нападателят ще сложи подписа си под контракт, в който е заложена седмична заплата от 865 хил. евро преди облагането на сумата с данъци. Ръководството на Барселона вече заяви ясно, че парижани трябва да платят пълният размер на откупната клауза в договора на нападателя, а именно 222 милиона евро. Това означава, че общата сума, с която ПСЖ трябва да се раздели, за да има Неймар в състава си, възлиза на 400 млн. евро, включвайки и възнагражденията на бразилеца по 5-годишния му договор.

Според списание "Форбс" в момента Неймар е единственият футболист, който печели повече пари от спонсорски договори и ангажименти извън терена, отколкото от контракта си с Барса. 25-годишният бразилски национал е лице на някои от най-популярните световни марки в различни области на търговията, които му осигуряват доход от 22 млн. долара на година, спрямо едва 15 милиона от заплатата му при каталунците.

Това обаче ще се промени, тъй като Неймар ще започне да прибира по 45 млн. евро на година преди данъчно облагане. Сумата е по-голяма от вписаната в договора на аржентинския гений Лео Меси, който по непотвърдена информация прибира по 557 хиляди евро на седмица, след като подписа нов договор с Барселона. Кристиано Роналдо получава още по-малко - едва 407 хиляди евро за седем дни.

Така Неймар е на път да се превърне в най-скъпоплатения футболист в целия свят, измествайки от първата позиция в тази класация друг аржентинец - Карлос Тевес. Нападателят на Шанхай Шенхуа в момента получава седмична заплата в размер на близо 700 хиляди евро.

Трансферът на бразилеца представлява поредния рекорд. При това – много по-внушителен от предишните. Ето и най-знаковите трансфери във футбола и сумите, белязали историята на пазара през годините:

1000 паунда, Алф Комън, 1905 г.: Английкият стрелец се присъединява към Мидълзбро от Съндърланд след първата четирицифрена сума, платена за футболист.

10 890 паунда, Дейвид Джак, 1928 г.: За английския нападател е платена първата петцифрена сума в историята на футбола. Посоката е същата – от Съндърланд в Мидълзбро.

23 000 паунда, Бернабе Ферейра, 1932 г.: Аржентинецът става първият футболист извън Англия, който чупи световния рекорд за трансфер, преминавайки от Тигре в Ривър Плейт

152 000 паунда, Луис Суарес, 1961 г.: Испанският халф се мести от Барселона в Интер за първата в историята шестцифрена сума за трансфер

1.2 милиона паунда, Джузепе Саволди, 1975 г.: Италианският нападател със само 4 мача за националния отбор се присъединява в Наполи от Болоня след първата милионна сделка във футбола.

3 милиона паунда, Диего Марадона, 1982 г.: Всъщност Марадона два пъти чупи рекорда. Това е сумата за преминаваенто му от Бока Хуниорс в Барселона, а през 1984 г. се мести в Наполи срещу 5 милиона паунда.

15 милиона паунда, Алън Шиърър, 1996 г.: Премиър Лийг започва да показва финансовите си мускули, след като нападателят, блестял на домакинското европейко през 1996 г. отива в Нюкасъл от Блякбърн.

21.5 милиона паунда, Денислон, 1998 г.: Бразилското крило учуди света с рекордния си трансфер от Сао Паоло в Бетис, но така и не успя да разгърне огромния си талант.

37 милиона паунда, Луиш Фиго, 2000 г.: Еретичният трансфер на португалския плеймейкър от Барселона в Реал Мадрид постави началото на галактическата ера на Сантяго Бернабеу.

80 милиона паунда, Кристиано Роналдо, 2009 г.: Реал циментира позицията си на най-щедрият отбор в света, привличайки портуталеца от Манчестър Юн.

89 милиона паунда, Пол Погба, 2016 г.: Французинът наследи Гарет Бейл като най-скъпият футболист в света, след като се завърна в Манчестър Юн от Ювентус.

198 милиона паунда, Неймар, 2017 г.: Огромната освобожаваща клауза в договора на бразилеца с Барселона означаваше, че ПСЖ трябваше да развърже кесията и да накара всички предишни рекорди да изглеждат като джуджета.