Левски стартира ударно участието си в Лига Европа през този сезон. "Сините" победиха с 3:1 черногорския Сутиеска в мач от първия кръг на евротурнирите пред около 8000 зрители на "Георги Аспарухов". Страхотен дебют за 26-кратните шампиони на България направи бившият таран на Берое Жуниор Мапуку, който отбеляза два гола, а също така бе в основната на третото попадение. Черната сила, както се нарича той, записа името си в историята на столичани след едва 13 секунди. Именно толкова му бяха необходими, за да се разпише, като вкара най-бързия гол в историята на клуба в евротурнирите. Отново Мапуку в 21-ата минута и Роман Прохазка (45) дадоха страхотно начало на сезона за играчите на Николай Митов, които през второто полувреме се отпуснаха, а десет минути преди края допуснаха гол, който направи така, че реваншът в Черна гора да не е протоколен. В 89-ата минута бранителят Мирко Радишич бе изгонен за втори жълт картон.

Така Левски записа най-силния си старт в Европа от седем години. Последно "сините" стартираха с победа с повече от един гол на 15 юли 2010 година, когато разпиляха ирландския Дъндолк (6:0). Тогава друг таран Гара Дембеле дебютира за столичани с попадение, както сега феновете замечтаха Мапуку да повтори неговия път със синята фланелка. Именно през сезон 2010/2011 година бе последната успешна кампания на левскарите в турнирите, тъй като след това последваха шест тежки години, в които Левски отпадна още на старта. Спартак (Търнава), Сараево, Иртиш и Марибор се изпречиха на пътя на "сините" и ги елиминираха, като преди срещата със словенците клубът имаше две години без участие в евротурнирите, пише sportal.bg.

Успехът бе първи за треньора Николай Митов в Европа, след като досега имаше едно равенство и поражение от Иртиш през лятото на 2013 година.