В паралел с гръмките заглавия за раздяла на Кристиано Роналдо с Реал Мадрид в каталунските медии припомниха как Лионел Меси беше на прага да напусне Барселона през миналото лято. И отново след съдебни проблеми с данъчните власти в Испания.

Лятото на 2016 година наистина беше стихийно за големия лидер на Барса, пише Mundo Deportivo, цитиран от sportal.bg. Южноамериканската мегазвезда преживя два тежки удара, след които е пожелал трансфер. На 27 юни националният тим на Аржентина загуби финала за Копа Америка, а Лео изпусна една от дузпите. Минути по-късно разочарованият техничар заяви с горчивина: "Приключих с националния, не е за мен". Десет дни по-късно дойде и съдебното решение, което осъди Ла Пулга и баща му Хорхе на 21 месеца затвор.

Номер 10 бил силно разгневен, настоявайки, че е невинен. Майсторът от Росарио махнал с ръка и решил, че е време да смени клуба, за да презареди. Меси дори поискал трансфер в Манчестър Сити, където да се събере с Джосеп Гуардиола. От "Камп Ноу" категорично отказали да се говори за сделка и опитали по всякакъв начин да го убедят да остане. Клаузата от 250 милиона евро също се оказала препъникамък, тъй като "гражданите" били готови да извадят "само" 150.

На 18 юли президентът на "лос кулес" Джосеп Мария Бартомеу и дясната му ръка Хорхе Местре се качили на самолет до САЩ, за да разговарят с Хорхе Меси. Въпреки опитите разговорът завършил без позитивни сигнали. Ден по-късно вечерта Бартомеу и Местре били в къщата на Лео в Кастелделфелс. След повече от три часа разговори шефовете на каталунския клуб започнали да виждат светлина. Луис Суарес също много помогнал. Ден по-късно уругваецът гостувал в дома на Меси, двамата разговаряли обстойно, а след това си поиграли и с топка.

Когато аржентинецът обявил, че ще съкрати ваканцията си с една седмица, всички от "Камп Ноу" поели дълбоко въздух. Номер 10 смени прическата и реши да сложи ново начало, макар и в същия клуб. Година по-късно Лео е много близо до нов договор, който ще го задържи в Барселона до 2021 или 2022 година. Испанските медии се питат дали и Кристиано няма да промени решението си.