България намали драстично шансовете си за класиране на Мондиал 2018 в Русия догодина след нелепа загуба като гост на Беларус с 2:1 в световната квалификация. За 90 ялови минути нашите заличиха отличните впечатления, които оставиха с победата си срещу Холандия с 2:0 в предишния си мач. И загубиха от съперник, който с нищо не ги превъзхожда и на практика - нямаше за какво да играе. Въпреки че в голяма част от двубоя трикольорите владееха топката, проявиха липса на повече смелост и агресия в нападение и сами са си виновни за поражението.

В началото домакините наложиха стихиен натиск. В 16-ата минута Алисейко стреля силно от фаул, но Михайлов плонжира и изби в корнер. Постепенно нашите овладяха инициативата и средата на терена. В 21-ата минута Манолев бе изведен от Спас Делев и с диагонален изстрел пробва рефлекса на Черник. Вратарят на домакините бе на мястото си и в 23-ата минута при коварен прехвърлящ удар на Делев.

В 33-ата миута Беларус поведе с 1:0 противно на логиката. Попадението реализира Михаил Сиваков от дузпа за нарушение на Божидар Чорбаджийски срещу Лаптев. Михайлов хвана ъгъла, но топката мина под плонжа му. Към края на полувремето Костадинов се озова на отлична позиция, но вместо да стреля реши да подава и сбърка.  

През второто полувреме отборът на Хубчев имаше игрово предимство, но то се изразяваше главно в броя на точните подавания, които бяха предимно настрани и назад. Домакините се прибраха в половината си, заформиха здрав защитен вал и чакаха своя миг. Той дойде в 80-та минута, когато Савитски матира вратаря Николай Михайлов с отличен прехвърлящ удар. В първата минута на добавеното време Костадинов вкара почетен гол с точен шут след центриране отляво.

Така нашите пропуснаха добра възможност да останат близо до лидерите, след като Швеция победи Франция с 2:1. В другата среща от група А Холандия очаквано разгроми гостуващия Люксембург с 5:0. Начело са Швеция и Франция с по 13 точки, пред, Холандия с 10 и България с 9. Беларус има 5 точки, Люксембург - 1. В следващия ни мач на 31 август посрещаме Швеция. Срещата ще пропусне капитана Дяков, който си изпроси жълт картон.

БЕЛАРУС - БЪЛГАРИЯ 2:1
1:0 Сиваков (33-дузпа)
2:0 Савитски (80)
2:1 Костадинов (90)

БЕЛАРУС (3-5-2): Сергей Черник, Станислав Драгун, Сергей Матвейчик, Егор Филипенко, Дмитрий Алисейко, Серхей Политевич, Павел Савитски (82-Максим Скавиш), Михаил Сиваков, Иван Маевски (89-Михаил Гордейчук), Денис Лаптев (74-Артьом Биков), Сергей Баланович

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Николай Михайлов, Страхил Попов, Божидар Чорбаджийски, Васил Божиков, Петър Занев, Светослав Дяков, Георги Костадинов, Александър Тонев, Станислав Манолев (81-Георги Миланов), Ивелин Попов (62-Ивайло Чочев), Спас Делев (54-Андрей Гълъбинов)
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Чорбаджийски, Дяков
СТАДИОН: "Борисов Арена"
СЪДИЯ: Матей Юг, Словения