България гостува на Беларус тази вечер от 21.45 часа в поредния си опит да съхрани надеждиге си за класиране на световното догодина в Русия. Мнозина отписаха трикольорите след ужасното начало на квалификациите и загубите с 4:1 и 3:0 при гостуванията на Франция и Швеция. Страхотната ни победа срещу Холандия с 2:0 през пролетта обаче не само позакрепи разклатеното ни самочувствие, но и на практика ни върна в голямата игра.

Бегъл поглед върху класирането сочи, че България е в отлична изходна позиция да атакува второто място в групата, даващо право на бараж. Първото е по-скоро в сферата на най-смелите мечти, но при определени обстоятелства не е изключено да погледнем и към него. Най-важното условие за това обаче е националите да продължат да показват итграта, демонктрирана срещу Холандия. В противен случай – ще чакаме Мондиал 2026, който ще се проведе във формат с 48 отбора. И 3 квоти повече за Европа.

Какво е положението в нашата група А на половината от пътя към Мондиал 2018 в Русия. След 5 изиграни от общо 10 мача лидер е Франция с 13 точки, пред Швеция с 10, България с 9, Холандия със 7, Беларус с 2 и Люксембуг с 1. Ясно е, че ни трябва задължителна победа тази вечер в Беларус. От един друг мач обаче зависи страшно много – гвоздеят на програмата Швеция – Франция. При успех домакините ще се изравнят по точки с петлите, а евентуална наша победа може да ни намеси и в спора дори за първото място. В другата среща се очаква Холандия да няма проблеми като домакин на Люксембург.

Наша победа и домакинска загуба или равен на Швеция обаче ще ни отворят още по-широко вратите към второто място и баража. На 31 август приемаме шведите и можем да ги преметнем извън борда. До края ни остават още гостуване на Холандия 4 дни по-късно – на 3 септември, домакинство на Франция на 7 октомври и гостуване на аутсайдера Люксембург в последната среща на 10 октомври. Точно тогава един срещу друг се изправят и другите претенденти за класиране Холандия и Швеция. Това означава, че интрига ще има до самия край, ако самите ние успеем да я поддържаме. Така че реално погледнато, на фона на класирането и на играта ни срещу Холандия, отборът на Петър Хубчев никак не е за отписване от сметките. Пък и мечтите са безплатни, нали?

Очаква се селекционерът Петър Хубчев да направи само една промяна в състава тази вечер срещу Беларус в сравнение с победата ни срещу лалетата. Капитанът Светослав Дяков се завръща след травма, а на пейката вероятно ще седне Симеон Славчев

Вероятен състав на нашите:

БЪЛГАРИЯ (4-1-4-1): Николай Михайлов, Страхил Попов, Божидар Чорбаджийски, Васил Божиков, Петър Занев, Светослав Дяков, Георги Костадинов, Александър Тонев, Станислав Манолев, Ивелин Попов, Спас Делев

Стадион: "Борисов Арена"

Съдия: Матей Юг, Словения

Начало: 21:45 часа