БФС отговори на Левски по спорния казус с баража на 4 юни за определяне на последния участник в Лига Европа. Както се очакваше – от футболната ни централа изтъкнаха, че Дунав все още не е обявен за участник в евротурнирите, тъй като това не може да стане преди изтимането на процедурата по обжалването на ЦСКА, който бе изваден от УЕФА от евротурнирите. Така необяснимото закъснение по казуса с ЦСКА, който бе изваден от европейската централа чак на 29 май, се оказа решаващо за поредната каша във футбола ни. Ето какво се казва в официалното писмо на БФС до Левски:

Този бараж, както и цялата система за провеждане на Първа професионална лига бяха избрани от самите клубове, които единодушно гласуваха за неговото утвърждаване за следващите 3 спортно-състезателни сезона на среща, проведена на 07.06.2016 г. Според нея, и по-точно според чл. 2, ал. 1, т. 3.1, буква “в” срещу заелия седмо място в крайното класиране на Първа лига се изправя отборът, заел последното място, даващо право на участие в “Лига Европа” за сезон 2017/2018. В конкретния случай това е ПФК “Левски” АД, който е трети в крайното класиране на Първа професионална лига.

Бихме желали, също така, да Ви напомним, че до този момент Българският футболен съюз не е обявил официално ФК “Дунав” за участник от името на България в турнира на УЕФА “Лига Европа”. Това не може да се случи преди да приключи процедурата по обжалване на ПФК “ЦСКА-София” АД пред Спортния арбитражен съд в Лозана срещу решението на УЕФА от 29.05.2017 г. за недопускане на клуба в европейските клубни турнири.

Междувременно от щаба на Левски заявиха, че в крайна сметка ще играят баража, въпреки призива на част от феновете си да не го правят. Ето какви причини изтъкнаха сините за решението си:

Ще играе ли Левски бараж в неделя? Отговорът е да. Първо, защото Левски не се страхува от Верея и второ, защото липсата на издадени лицензи е явна заплаха за последствията, които клубът може да понесе, ако реши да саботира баража.

Знаем, че мнозина от вас ще видят в това решение предателство и малодушие, но ние сме принудени да заемем позицията, която пази правото на клуба да се състезава на най-високото професионално ниво, което отборът може да заслужи с играта си. Вярваме, че тези от вас, които не са съгласни с тази позиция, ще ни простят и ще изберат да подкрепят отбора в неделя на стадиона и извън него.

И именно, защото сме професионален клуб и именно, защото носим името на Левски, ние сме отборът, който играе по правилата, дори когато другите ги нарушават.