Локо грабна Купата на България! С гол красавец на Ален Ожболт в 73-тата минута черно-белите победиха Ботев с 1:0 и напълно залужено спечелиха заветния трофей. Отборът на Бруно Акрапович изстрада успеха в историческия пловдивски финал, повече желаеше победата, игра по-организирано и не остави съмнение в превъзходството си. Над 20 000 фенове на двата отбора подкрепяха отборите си и създадоха наелектрезираща атмосфера по трибуните в мача, който дълго ще се помни. Преди началото на срещата бяха изнесени и показани на публиката огромни плакати с надпис: "Всички за Пловдив, всички за стадион" и емблемите на 4-те пловдивски клуба Ботев, Локомотив, Марица и Спартак, които се обединиха в желанието си градът да разполага с голям стадион, който да стане част от съвместната кандидатура на Бългрия, Румъния, Сърбия и Гърция за европейското през 2028 г. или световното през 2030 година. Футболистите на двата отбора излязоха с фланелки "Пловдив - европейска столица на културата 2019". В официалните ложи бяха президентът на републиката Румен Радев, както и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Преди почивката играта бе равностойна с лек превес за черно-белите, като напрежението бе сковало действията и на двата тима. Първата опасност бе за Ботев в 7-та минута. Лазар Марин центрира отляво и Антонио Вутов с глава стреля на гредата. Локо отговори с удар на Митко Илиев, който бе блокиран от защитник в жълто-черно. В 8-мата минута мачът бе прекъснат и целият стадион избухна в аплодисменти в памет на легендата на канарчетата Динко Дерменджиев, който си отиде от този свят преди броени дни. Феновете на Локо също почетоха Чико. Те издигнаха специален транспарант "Пловдив почита легендите! Чико, почивай в мир!", давайки пример на цяла България.

В 14-ата минута Локо пропусна нов шанс. Момчил Цветанов бе изведен отлично с дълго подаване отляво, центрира към Ожболт, който бе с гръб към вратата и не се ориентира добре. В 31-ата минута отбраната на Локо сгреши и Вутов стреля, но от малък ъгъл и прекалено слабо, за да затрудни Луков. В 36-ата минута Локо организира опасна атака. Цветанов бе изведен отляво с дълго подаване, центрира остро, но не можа да намери точно връхлитащия Буна. Ботев отвърна с далечен шут на Терзиев, който мина над гредата. В самия край на първото полувреме коварно центриране на Цветанов отляво едва не изненада вратаря на Ботев Даниел Кайзер, като топката облиза напречната греда. Последва удар на Буна, отразен от Кайзер, а в ответната атака Кристиян Димитров стреля с глава центриране от корнер, но ударът му бе много неточен.

В началото на второто полувреме феновете на Ботев разпънаха огромен плакат на Чико с купа в ръце. След почивката играта се отвори и двата тима тръгнаха по-смело в атаки. В 57-ата минута удар на Ожболт рикошира в крака на Кристиан Димитров и топката едва не прехвърли Кайзер, който успя да избие в корнер. В 64-тата минута Локо пропусна отлична възможност. След пряк свободен удар отдясно Стивън Езе се извиси и стреля силно с глава, но Кайзер акробатично изби топката. Три минути по-късно Марин стреля силно от удобна позиция, то топката профуча край страничната греда на вратата на Локо. В 73-тата минута Локо поведе със страхотен гол. Димитър Илиев изведе Анте Аралица, Филип Филипов изчисти с перфектен шпагат, но топката остана в Аралица, той видя връхлитащия Ожболт, който с техничен удар с пета вкара покрай Даниел Кайзер! След попадението феновете на черно-белите изпаднаха в екстаз и част от тях се опитаха да нахлуят на пистата. Силите на реда обаче засега не допускат ексцесии.

Малко след гола Доре имаше шанс бързо да изравни, но ударът му с глава е избит от Луков като и напречната греда помогна. В 81-ата минута Неделев стреля отлично от пряк свободен удар, но топката профуча покрай левия страничен стълб на Луков. В 83-тата Карагарен можеше да вкара втори гол за Локо. Той се обърна и стреля коварно, но топката мина встрани от вратата. В ответната атака на Ботев Шопов стреля над гредата. До края Ботев натискаше с всички сили, но не можа да стигне до изравняване.

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) - ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) 0:1
0:1 Ожболт (73)

БОТЕВ (ПЛОВДИВ): 22. Даниел Кайзер, 2. Джонатан Перейра, 3. Димитър Пиргов, 5. Кристиян Димитров, 24. Лазар Марин, 18. Радослав Терзиев (77-16.Васил Шопов), 17. Лъчезар Балтанов, 8. Тодор Неделев, 66. Еберт Кардосо (54-10.Феребори Доре), 7. Александър Тонев, 39. Антонио Вутов

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ): 71. Мартин Луков, 50. Йосип Томашевич, 15. Димитър Везалов, 6. Стивън Езе, 20. Милош Петрович (60-29. Янко Георгиев), 34. Игор Банович, 91. Абделхаким Буна, 7. Момчил Цветанов, 14. Димитър Илиев, 12. Ален Ожболт (78-9.Бирсент Карагерен), 77. Анте Аралица (89-5.Асен Георгиев)
Жълти картони: Кардосо, Тонев - Ботев, Ожболт, Аралица - Локомотив
Съдия: Николай Йорданов
Стадион: "Васил Левски", 21 000 зрители

Вижте настроенията на терена и по трибуните: