Представянето на Ботев (Пловдив) в Лига Европа до момента е впечатляващо. “Жълто-черните” с лекота елиминираха албанския Партизани, а след това направиха престижно равенство 1:1 като гост на Бейтар (Йерусалим). Днес пловдивският тим посреща израелците на стадион “Лазур” в Бургас и ще се опита да продължи една серия, с която се гордее вече почти четвърт век. “Канарчетата” нямат домакинска загуба в евротурнирите от сезон 1993/94, когато отстъпиха на Олимпиакос с 2:3. Последваха 8 мача без поражение.

В Израел отборът на Николай Киров не изневери на стила си и игра открито и без напрежение. Имаше и грешки в  защита, но  в същото време Ботев създаде няколко чисти голови положения което дава повод за оптимизъм. Сега ситуацията ще е малко по-различна, защото нулевото равенство устройва пловдивчани и е интересно да се види как ще подходят те още от началните минути. 

В групата на Ботев се завърнаха Радослав Терзиев, Фернандо Виана и Лъчезар Балтанов, но най-вероятно и тримата ще са сред резервите. Въпреки наивно допуснатия гол в първия мач, на вратата отново ще е Иван Чворович. В атака ще започне Омар Косоко, а зад него ще действат Тодор Неделев, Серкан Юсеин, Фелипе Бризола, и Крум Стоянов. Яя Меледже пък ще е точно пред четиримата бранители Цветомир Панов, Виктор Генев, Пламен Димов и Йордан Минев.

Бейтар е отбор с подчертан вкус към атаката и това личи от резултатите на тима. Израелците ще излязат с трима нападатели довечера и ще търсят задължителен гол. Техният наставник Шарон Мимар е сигурен, че Ботев ще бъде отстранен, но “канарчетата” са готови да го опровергаят.