Завесата падна! Голямата тайна на титлата на Ботев през 1967 година беше разкрита на срещата на ветераните от шампионския отбор на жълто-черните в Общината. Бомбата хвърли легендарното крило Георги Попов - Тумби: Нека хората не си мислят, че сме я карали само на мляко. Преди всеки мач докторът ни даваше по малко уиски - това бе нашият допинг. Все пак не можем да кажем, че сме приемали уиски. Не сме го взимали ние, докторът ни го даваше, обясни Тумби.

Естествено всичко това бе в кръга на шегата, а героите от легендарния отбор получиха заслуженото си признание от местната управа в лицето на заместник кметовете Розалин Петков и Георги Титюков. Присъстваха и президентът на Ботев Ангел Палийски, както и шефът на отдел Спорт към Общината - легендата от следващото златно поколение на канарчетата от 80-те години Петьо Зехтински. Като подарък ветераните получиха фланелка Пловдив 2019 - европейска столица на културата и бутилка червено вино.

Гордеем се с вас, постигнатото от вашето поколение остава със златни букви в историята на Пловдив, казаха кметовете. Вие закърмихте нашата любов към Ботев, допълни Ангел Палийски. Иван Глухчев отново подчерта заслугата на треньорите на поколението от 60-те години - Георги Генов - Джогата и Васил Спасов - Валяка. Благодарение на тях ние се научихме не само да играеам, но и да мислим на терена. Затова се изградихме като толкова добър колектив. Слушахме како ни говорят треньорите. Слушахме и ги чувахме, каза Глухчев.

Динко Дерменджиев върна лентата малко по-назад - в годините на формирането на шампиопнския отбор, препомняйки как е играл редом с Христо Илиев - Патрата и Сашо Костов, отбивали военната си служба в Ботев. Нещо, което малко след това направи и великия Георги Аспарухов - Гунди. В началото на 60-те ние и Спартак бяхме водещите отбори в България и ако не бяха кючукпарижани, можехме и по-рано да станем шампиони. Тогава се положиха основите на шампионския отбор, припомни Чико.

Той отдаде дължимото и на следващата златна генерация от 80-те години, създадена именно от него като треньор от 1979 г., и наследника му Иван Глухчев. В продължение на 10 години онзи отбор бе абсолютен хегемон и играеше най-добрия футбол в България. Жалко, че не можа да стане шампион, но за това повлияха и други фактори, каза още Чико. Пожелаваме си по-скоро да се съберем да празнуваме титла на Ботев, не да чакаме още 50 години да честваме пак нашата, в типичния си шеговит стил завърши Тумби.

След приема в Общината героите от 1967 г. се отправиха на официален обяд в ресторант "Даяна". Утре в 11 час в Драматичния театър е тържествения концерт, който ще сложи край на тридневните чествания на 50-годишнината от титлата на Ботев и на който славният тим ще бъде удостоен с почетния знак на Пловдив.