Четири поколения ботевисти събра срещата в радио Пловдив по повод 50-годишнината от шампионската титла на жълто-черните през 1967 г. Присъстваха и президентът на България Петър Стоянов, който е заклет поклонник на канарчетата, бившият шеф на БФС и на Професионалната футболна лига Валентин Михов, легендите от шампионския тим и от други велики формации на Ботев, спортни величия като баскетболната икона Пенка Стоянова и олимпийската шампионка в гребането Стоянка Груйчева, областният управител Здравко Димитров и др.

Биг Бенд Пловдив забавляваше гостите, имаше и специални изпълнения от дъщерята на рекордьора по мачове в А група Марин Бакалов - Андриана, която участваше в Гласът на България. Героите от 1967 г. спроделиха свои спомени от славните времена и паметния сезон на канарчетата. Вратарят Георги Найденов припомни как е спринтирал от стадиона до гарата, за да върне в тима напускащия Михаил Карушков, който впоследствие изкарва почти целия шампионски сезон заради контузия на Найденов.

Динко Дерменджиев - Чико подчерта, че вероятно е прецедент в световния футбол - до 18 години вратар, на 19 вече национал като нападател. Георги Попов - Тумби не пропусна шеговито да спомене, че кършиякалии като него и Чико са придали европейски облик на отбора. Бяха споменати и два ключови мача от паметното време на Ботев - победата срещу Левски в София с 2:1 с два гола на Тумби и тази с 3:1 срещу ЦСКА на Армията в момент, в който червените са играли срещу Интер в полуфинал на евротурнирите. Тогава трябваше да пазя големия техник Димитър Якимов. Той нямаше как да бъде опазен с топка в крака, затова се постарах просто да я получава колкото може по-рядко, разказа Иван Глухчев. Тази победа ни даде увереност, че можем да станем шампиони, допълни той.

В онзи мач имах честта да гоня и да подавам топките. Болеше ме от загубата, но бях запленен от играта на Ботев. Футболистите им бяха изпратени с овации от агитката на ЦСКА, спомни си Вальо Михов, който представи книгата на журналиста Диян Никифоров
"Неповторимия шампион". Пловдивското дерби е най-великото в България, каза още Михов. Седнах да пиша тази книга на 11 януари - международния ден на думичката "благодаря", каза авторът Диян Никифоров и подчерта, че титлата на Ботев е спечелена в уникален сезон, който няма аналог във футболната ни история по отношение на конкуренцията и малката разлика в точките между първия и последния.

В залата присъстваха и деца от школата на Ботев, които получиха 50 жълто-черни футболни топки, подписани от легендите на клуба. Играйте и тренирайте с тях и не забравяйте - футболът е проста игра за умни хора. Преди всичко трябва да се учите в училище и да обичате футбола, заръча на малчуганите Георги Попов - Тумби. Милото тържество не мина без последния трофей на клуба - Купата на България, спечелена навръх 24 май тази година. Утре празненствата по повод годишнината от титлата продължават с прием на героите в Общината и празничен обяд в ресторант "Даяна". В събота от 11 часа в Драматичния театър шампионите ще бъдат официално удостоени с почетния знак на Пловдив.