Кога минаха тези 50 години, питаха се в един глас ветераните от големия отбор на Ботев, донесъл първата и единствена титла на клуба в новата история през 1967 г. Чико, Тумби, Виден, Глухчев, Кючуков и компания бяха посрещнати от областния управител Здравко Димитров по повод годишнината от големия успех на канарчетата. Губернаторът ги награди с плакети и сувенири и обмени с тях спомени за славните времена. Също така показа златната книга на Ботев още от зората на жълто-черните, в която се е подписал лично и Цар Борис III. В нея ще бъдат вписани имената на героите от 1967 г., както и на настоящите играчи, спечелили Купата на България на 24 май тази година. На приема присъства и президентът на канарчетата Ангел Палийски.

Голям отбор бяхте. Играехте за едната заплата от стотина лева, но го правехте със сърце. Вашият успех остава за поколенията и за историята, това, което правим за вас дори е недостатъчно, каза Здравко Димитров. Тогава бяхме млади, здрави и хубави, сега сме само хубави, но и това не е малко, пошегува се големият нападател Георги Попов - Тумби. Всички говореха за хвърковатото ни нападение, но без халфовете, защитниците и вратарите нямаше да станем шампиони, добавиха той и Динко Дерменджиев - Чико. Спомням си тогавашното посрещане - беше пълно с народ от Централна гара до площада по цялата улица "Иван Вазов". Валеше проливен дъжд и градушка, продължи със спомените си Чико.

Наградиха ни с по един плат, уших си костюм, но от дъжда се сви и повече не го сложих, добави Тумби. Добре че бяхме ние - от Кършияка, че Ботев да се превърне в европейски отбор, завърши в шеговит стил Георги Попов. Благодарим на всички, които организират тези чествания и не са ни забравили, нека Господ дава здраве и по-дълъг живот на нас и семействата ни и на всички вас, завършиха големите шампиони.

Основният организатор на тридневните чествания - журналистът Диян Никифоров, поясни, че подобни празнества се готвят догодина по случай 55-годишнината от титлата на Спартак, и през 2019 г., когато ще се навършат 15 години от титлата на Локомотив Пд. Тази вечер в 17 часа в радио Пловдив празникът продължава със среща на поколенията и представянето на книгата за шампионския отбор на Диян Никифоров - "Неповторимият шампион". Утре в 10 часа ветераните ще бъдат приети в Общината, в събота от 11 часа в театъра е тържественият концерт в тяхна чест, на който официално ще бъдат удостоени с почетния знак на Пловдив. Преди срещата при Здравко Димитров рицарите от легендарния тим посетиха КЦМ, с чиято помощ Ботев стана шампион през 1967 г. под името КЦМ-Ботев.