Само два пъти са се срещали в турнира за националната купа Ботев и Лудогорец. Първият път е на четвъртфинала през 2012 г., когато на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив жълто-черните губят с 3:0 след попадения на Марселиньо, Мишо Александров и Кабаселе. Тогава треньор на Ботев е Милен Радуканов, а на Лудогорец – вечно усмихнатият Стойчо Стоев.

Вторият мач бе две години по-късно, когато двата от/ора играха финал на стадион Лазур в Бургас. Това бе деветият мач в историята, в който в битката за трофея се срещнаха два провинциални отбора. Настоящият днес ще бъде десети между два тима извън столицата.

Мачът е много оспорван и равностоен, с малко голови положения, но опорочен от главния рефер – габровеца Георги Йорданов, който при всяка удобна ситуация на терена удря рамо на Лудогорец. Орлите използват единствената грешка в отбраната на Ботев и в 58-та минута Роман Безяк носи Купата на разградския тим.

Голът на Лудогорец провокира ексцесии по трибуните, които са пълни с фенове на Ботев. Към терена летят факти, стюардите са принудени да ги отстранят и по този начин подпалват рекламните пана около игрището. Мачът е прекратен за около 15 минути, двата тима дори за кратко се прибират в съблекалните, тъй като остановката става взривоопасна. Фенове на Ботев нахлуват на терена. В крайна сметка срещата се доиграва, но канарчетата са наказани с три домакинки мача пред празни трибуни.

Общо 9 футболисти на Ботев и Лудогорец вече са държали Купата в ръцете си. От тима на жълто-черните са само двама. Единият е капитанът на тима Лъчезар Балтанов, който през 2007 г. печели трофея с родния си клуб Левски. Вторият е вратарят Иван Чворович, който взима купата именно с Лудогорец през 2014 г.

Седем играчи на Лудогорец са имали щастието на бъдат притежатели на националната купа. С по две купи /2012 и 2014 г./ са капитанът Светослав Дяков, защитникът Йордан Минев и бразилците Марселиньо и Кишада. Веднъж през 2014 г. трофея са печелили вратарят Владо Стоянов, румънецът Козмин Моци и холандеца Върджил Мисиджан.