В навечерието на очаквания с огромен интерес боксов мач между американеца Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър в края на месеца в Лас Вегас, британският Дейли Мейл припомни последната загуба на Мейуедър на ринга. Тя е от българина Серафим Тодоров в полуфинала на олимпийските игри в Аланта през 1996 година в категория до 57 кг. След нея Мейуедър навърза 49 победи в професионалния бокс и е в очакване на юбилейната си 50-та срещу Макгрегър.

Серафим Тодоров – спомня ли си някой това име?, пита Дейли Мейл. След олимпиадата в Атланта българският боксьор не успя да направи кариера и си живее в Източна Европа с ореола на последния, който е успял да победи Мейуедър, пише британският сайт. Според изданието победата е трябвало да бъде  присъдена на американеца, но съдиите са отсъдили 10:9 в полза на българина, след като са отчели удари на Сарафа, които не са попаднали в целта, и в същото време са пренебрегнали няколко тежки крошета, нанесени от американеца. До последно Флойд смяташе, че ще е победител, а и съдията първо вдигна неговата ръка, след което се поправи, допълва изданието. Всъщност след гафа американският рефер Бил Уекърли веднага хвърли оставка.

Според Дейли Мейл решаваща роля за конспирацията изиграл тогавашният шеф на съдийската колегия към световния бокс при аматьорите – д-р Емил Жечев. Изданието посочва, че преди мача на Сарафа с Мейуедър четирима български боксьори са си извоювали правото да се бият на финали. Знаете кой е истинският шампион – казал тогава Мейуедър на публиката. В крайна сметка той остана с бронза, а Сарафа загуби финала впоследствие, за да се окичи със среброто. Преди малко повече от 2 години серионо се заговори да се организира мач реванш между двамата, но работата се разсъхна.

Ето и видео от двубоя на Сарафа срещу Мейуедър в Атланта, от което е видно, че в победата на българина няма нищо нередно: