Жители на община Баните, Смолянско, утре сутринта ще блокират пътя за Смолян. Хората от Загражден, Добри дол, Давидково, Вълчан дол, Рибен дол и Две тополи ще направят жива верига пред Юговското ханче в знак на протест. Те настояват спешно да бъде решен проблема с пътната връзка Загражден – Белица, който се отлага вече 56 години! Денят не е избан случайно. Утре е Кръстовден и пътят, който ще бъде затворен, е единствената връзка с Кръстова гора, където на този ден се събират стотици богомолци. 

Проблемът с въпросния участък е от 1961 г. и до този момент не е решен. През зимата този път не е проходим, а ако има големи дъждове, преминаването през лятото също е доста трудно, тъй като голяма част от него е черен. Жителите на Баните са събирали подписки, алармирали са всички възможни инстанции, но до този момент са получили единствено обещания, коментираха от Инициативния комитет. Инициативата за протеста е на сдружение "Горди загражденци".

Освен, че е изключително труден и опасен за движение, пътят е една от причините за забавянето на развитието на региона. Местните хора са категорични, че ремонът на пътя ще улесни достъпа на туристи до балноложките центрове в райна.  Касае се за отсечка с дължина 10 километра, а за ремонтът й са нужни около 2,5 милиона лева.