„Заклеймяваме използването на химически оръжия. Многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу използването на химическо оръжие, което е военно престъпление. Не одобряваме убийството на хора, сред които и деца“. Това заяви външният министър Екатерина Захариева на извънреден брифинг в Министерски съвет, минути след като се видя с премиера Бойко Борисов и министрите Красимир Каракачанов и Валентин Радев.

„Еднократната военна операция е като предупреждение към сирийския режим за в бъдеще. Изразяваме загриженост от ескалация на напрежението. Призоваваме сирийския режим да не предприема ответни мерки. Нека Сирия да осигури достъп до жертвите на случилото се в град Дума“, поясни Захариева.

Тя бе категорична, че България е имала информация от няколко дни, че ще се проведе удар в Сирия. Захариева увери, че и Русия е знаела за това, което ще се случи, пише Блиц. „България подкрепа усилията на международната общност за постигане на мир. Единственото решение за Сирия трябва да бъде политическо“, подчерта външният министър.

„Премиерът Бойко Борисов се чу с временно управляващия в Дамаск. Той увери, че нашето посолство не е засегнато и че няма пострадали българи“, поясни още тя.