Година, изпълнена с политически страсти очаква Пловдив, ако следваме максимата, че денят се познава от сутринта, а седмицата от понеделника. Още на първата сесия на Общинския съвет през изборната 2019 година,  препратките към вота се множаха с всяка следваща точка, която идва.

Логично най-големият сблъсък бе моментът, когато бе засегната данъчната политика на Община Пловдив. По време на предложението за новите стойности на данък МПС, Иван Тотев успя да разпали сериозно гнева на Дани Каназирева.

Кметът критикува сериозно лидерката на „Съюз за Пловдив” за това,  че направи предложение на микрофон данъците за автомобили да бъдат свалени. По думите на градоначалника Каназирева не е била на постоянните комисии, където се правят тези предложения. Той припомни, че Общинският съвет е загубил дела за това, че се предлагат цени за такси и данъци в Пловдив на микрофон, без да има съответния анализ за това. Последният такъв случай бе с данъците за такситата.

Приеха новите данъци на колите в Пловдив! Вижте тарифитеНай-старите коли плащат до 20% повече, при новите има спадове до 40%

„Виждаме как съветници идват неподготвени на сесия. Първо предлагат едни цени на данъците, които за богатите стават по-ниски, а за бедните стават по-големи. След това,виждайки грешката си, предлагат нови налози на данъците…”, заяви кметът.

Това отприщи гневът на Дани Каназирева, която обвини Тотев в манипулация и заяви, че въобще не е предлагала два вида цени и, че няма кой да повярва на твърденията на градоначалника.

Спорът продължи и дали мнозинството в Общинския съвет в този мандат е намалял данъци. Тотев каза, че не само, че не е увеличавал данъци, но е намалил тези за МПС през миналите години.

Слави Георгиев припомни, че в периода 2011-2012 година, когато бе първият мандат на Иван Тотев, налозите под тепетата са скочили драстично.

„За събитията през 2011-2012 година получих оценка през 2015 година, когато бяха изборите. Тогава не само, че бях избран за кмет, но виждате, че и ГЕРБ има мнозинството. Имаше и периоди, в които се говореше за безплатни детски градини, но пловдивчани не повярваха на тези неща. Сега есента има избори, на които пловдивчани ще дадат своята оценка за този мандат”, заяви кметът.