Несъгласие не с политиката на „Атака”, а с решения на правителството – това е довело до оставката на националния координатор на партията Светлозар Лазаров. Бившият главен секретар на МВР подчерта в студиото на „Тази сутрин”, че оттеглянето му не е заради сблъсък с Волен Сидеров, завръщане в министерството или заради готвен нов политически проект.

„Аз имам несъгласия с определени политики на това правителство – напуснал съм партията, защото не желая да бъда съпричастен с това управление”, подчерта Лазаров.

Като пример той даде енергийната сфера: „Не беше защитен държавният интерес в преговорите с „Газпром”. Цяла Европа когато преговаряше, ние проспахме този период”.

Според Лазаров в топлоенергийната сфера също има заложена „бомба” – не е бил защитен интересът на България по отношение на тецовете и въглеродните емисии.

„Не е защитен интересът нито пред „Газпром”, нито пред ЕК”, категоричен беше Лазаров.

Защо при това положение „Атака” остава във властта? „Волен Сидеров е достатъчно мъдър и опитен, няма да му давам оценки”.

Самият Лазаров беше категоричен, че не работи по нов политически проект: „В „Атака” съм работил със структурите, с външни политически контрагенти и с гражданското общество”. Той отбеляза, че „в „Атака” структурата е малко като в МВР”.

За другите във властта и за МВР

Значително по-склонен на коментар беше Лазаров по отношение на останалите партньори в управляващата коалиция. Той определи като „незаконосъобразни” действията на българското правителство по казуса „Пирин” и обвърза ултиматумите на вицепремиера Валери Симеонов (НФСБ) със „съмненията за лобизъм в това управление”. „Колко сенки тегнат над г-н Симеонов, а е вицепремиер и с шумомер ходи”, коментира бившият главсек на МВР.

Цветан Цветанов по-рано коментира, че „ще е много лош знак” Светлозар Лазаров да се върне като началник в силовото министерство. „От този човек по темата с главния секретар не зависи нищо, не знам защо коментира, може би за да се заяжда. Главният секретар се назначава от президента, след предложение от Министерски съвет.”, отговори му Лазаров.

Той подчерта, че с него не са водени преговори отново да оглави професионалното ръководство на МВР. Лазаров призна, че е бил против някои от реформите от 2013-2014 г., които, по думите му, били прокарани от политиците – например изваждането на ГДБОП от МВР. По думите му обаче издигнатите от него като главен секретар хора днес управляват ведомството. Един от тях е министър Младен Маринов, с когото Лазаров преди години е тренирал.

Националният координатор на партия “Атака“ Светлозар Лазаров хвърли оставка!Той ще освободи и мястото си в няколко комисии, в които участваше в парламента