Националният обществен защитник Мая Манолова призова социалния министър Бисер Петков финансовата помощ за хората с увреждания да бъде изплатена до края на месеца, а не чак през февруари, както се предвижда след законовите промени, приети с нейно съдействие и след протести на майки на деца с увреждания. Според новите изисквания вече сумите по социалните пенсии за инвалидност ще се плащат от Агенцията за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт, както досега.

Повод за искането на омбудсмана са многобройни жалби на граждани от това, че от януари НОИ спира да им плаща помощите за инвалидност  и хората реално получиха по-ниски пенсии в началото на месеца. Социалната пенсия за януари се предвижда да се до края на февруари от общините, на които ще бъдат преведени съответните суми от Агенцията за социално подпомагане. Така възрастните хора с инвалидност реално губят социално плащане за един месец.

Мая Манолова обяви още, че общините отказват да изпълнят задълженията си по Закона за личната помощ, влязъл в сила от 1 януари , за подновяване на договорите с личните асистенти на хората с увреждания и това също се превръща в проблем за семействата в нужда.