Прокуратурата разкри фрапиращи нарушения на закона в Изпълнителна агенция "Медицински одит". Това е органът, който прави проверки и търси нарушения в системата на здравеопазването. Днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор обяви, че образува наказателно производство за престъпления по служба в агенцията.

Според разследващите, служители в агенцията превишили правата си, за да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани глоби. Проверката установила случаи на починали пациенти в болници, по които "Медицински одит" е извършвала проверки, но не са били предприемани никакви действия. Не е била сезирана и прокуратурата, както е задължава законът.

През 2017 г. е допуснато освобождаване на тялото на починалото лице, за което не е съставен констативен протокол, където да се опишат нарушенията. По същия начин от "Медицински одит" са действали и при случаи на 7 починали бебета. Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по компетентност на съответните окръжни прокуратури, с оглед извършване на проверка за лекарски грешки.

Инспекцията е констатирала, че изпълнителният директор на "Медицински одит" е утвърдил няколко документа, които противоречат на законодателството. Така например можело да се прави проверка без писмена заповед, допускала се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията и при липса на нарушения и др.

Същевременно от прокуратурата са открити случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения - по този начин заключителният доклад до изпълнителния директор на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание.

В тази връзка от прокуратурата са сезирали министъра на здравеопазването, съобщи Блиц. Румяна Арнаудова призова българските граждани, които са получили съмнителни резултати от проверки на "Медицински одит", да сигнализират органите на реда. Всички такива сигнали ще бъдат проверени, заяви говорителят на главния прокурор.