Да лежиш в затвора заради употреба на канабис с лечебна цел. Това грози един българин - Васил Тончевски може да получи присъда от 1 до 6 години затвор. В края на юни той е заловен от полицията с 55 грама марихуана - най-голямото количество, намирано досега у човек, който използва масло от растението за лечебна цел.

Мъките на Васил започват през 2008 г., когато чупи гръбнака си при катастрофа. Причината за инцидента е шофиране с превишена скорост по пътя Синеморец – Резово.

След това Тончевски е прикован на легло. Следват четири сложни операции. През годините успява да се изправи и да ходи отново с помощта на патерици. 

Многото лекарства, които Васил приема в хода на лечението, му създават и допълнителни проблеми. Заразява се и с Хепатит С.

След втората операция започнах да се чувствам по-добре. Изхвърлих всички лекарства. Впоследствие започнах да си правя и масло от марихуана. Оттогава се чувствам жив и мога да работя”, разказа Васил в интервю за „Събуди се”.

Преди да започне да употребява маслото, мъжът търпи нечовешки болки. Организмът му привиква към успокоителните и те спират да действат.

Разбира обаче, че така важното за него масло не е законно у нас. Полицаи влизат в караваната му и откриват там марихуана. Така започват проблемите на Васил с правосъдието.

Повдигнато е обвинение за притежание на 55 грама канабис, предаде Нова тв. Васил може да получи присъда от 1 до 6 години затвор. Суровото наказание е заради предишни провинения – кражби, за които мъжът има условна присъда. Според законодатеството на България , без съдебна намеса, той може да бъде реабилитиран през ноември 2018 г.

Васил обаче силно вярва, че няма да бъде вкаран в затвора.