Президентът Румен Радев обмисля дали да наложи вето на приетия Изборния кодекс. Това каза самият той пред БНР по време на посещението си в Хасково, където участва в дискусия с представители на регионалния бизнес и на техни международни партньори. Той обаче щял да реши това окончателно, след като се върне в президентството.

На днешната среща с бизнеса държавният глава заяви, че властта трябва да осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, както и да се гарантират ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществените поръчки.

Каквито и икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата, коментира още Радев.

Държавният глава посочи, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения, особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс, пише news.bg. Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор, категоричен бе той и допълни, че това означава да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда.

Според държавния глава е от съществено значение да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки.

По думи на Радев основният проблем на българската икономика е липсата на достатъчно кадри. Президентът отново подчерта, че за да се променят тези негативни тенденции, е необходимо общонационално усилие.