До подаването на оставката на Валери Симеонов се чакаше да стане ясно дали протестът няма да се успокои. Щом се видя, че хората остават на улицата, започна да се разсъждава по темата кое е най-голямото напрежение. Симеонов тежеше на правителството и отдавна трябваше да подаде оставка. Това каза по Канал 3 политическият психолог Антоанета Христова.

Няма протест без цена – този сценарий сключваше в кой момент правителството ще направи грешка, за да бъде активиран. През последните години имаше огромно разтваряне на ножицата между най-бедните и най-богатите. Когато имаме толкова много проблеми в отделни сфери, като образованието, здравеопазването и социалната сфера, не можем да очакваме, че всички са доволни и ще ръколяскат в на правителството. Кабинетът отдавна трябваше да започне дълбоки реформи в тези сектори, заяви Христова.

В сегашната ситуация, когато се случват и добри неща, извършени от правителството, като например в международен план, много хора са объркани. Други хора обаче имат право да са недоволни, добави тя.

По думите ѝ зад всеки протест има сценарий. Сценаристите имат интерес от разместване на пластовете и влизане в устата на медиите. БСП има интерес, защото Нинова още не е решила вътрешнопартийните проблеми. Интерес има старата десница – имат повод да се покажат и да помпат политически послания. Интерес имат и олигарсите – те се чувстват ужасно некомфортно заради арестите и постоянните прокурорски проверки, заяви политическият психолог.

Сред тези, които имат интерес от разместване на пластовете, Христова посочи още президента Румен Радев и ДПС.

И преди се коментираше, че атаката срещу правителството ще стартира веднага след приключването на европредседателството и тя ще свързана с цените и бедността, добави тя.

Антоанета Христова заяви още, че очаква още рокади в правителството. Ще има обновяване на кабинета, каза Христова.