Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се извини публично заради Петър Петров от "Обединени патриоти". Вчера депутатът от НФСБ обяви пред Дарик, че децата с увреждания трябва да бъдат дадени в домове, и ги нарече ненормални.

"Не съм чул какво е казал колегата. Аз подобни изказвания не бих направил. Само мога да се извиня за тези неудобства, които създаваме", каза Цветанов.

Така е в политиката, трябва понякога да се извиняваш за чужди грешки, обясни той. И напомни, че законът за личната помощ е на второ четене в комисия и скоро влиза и в пленарната зала, а с бюджета се отпускат 150 млн. допълнително за хората с увреждания. Нека да съдим за действията на депутатите и по това, което правят, призова шефът на ПГ на ГЕРБ.

Никакви извинения вече не вършат работа, категоричен бе обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той напомни, че партията му е определила ситуацията и ценностното поведение на "Обединени патриоти" като воденичен камък не само на ГЕРБ, но и на цялата страна. Отговорност за структурата и състава на всеки кабинет носи премиерът, каза Карадайъ, цитиран от 24 часа. И напомни, че според ДПС вариантите са или отстраняване на един вицепремиер, или оставка на цялото правителство, или позорът е на цялото общество. Най-големият враг на патриотизма е национализма, допълни лидерът на ДПС.

Припомняме думите на Петров вчера: Тези деца, е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. В аудиозапис, качен на сайта на радиото, той добавя, че е "виждал това чудо, как тези деца, ненормални във всяко едно отношение, как изнасят концерти, как рисуват" в един завод за телове до Мездра, чието име не може да се сети. "Според мен е възмутително, че те (протестиращите майки - бел. ред.) отказаха ваучери с част от тези пари, с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно", каза още Петров.