Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия (вместо досегашните 60 към 40 на сто). Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано с увеличение на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в Кодекса на труда, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, смятат работодателските организации.

Работодателите посочиха сред приоритетите си за тази година и включване в трудовите и служебните договори на всички осигурителни и данъчни разходи на работодателя за съответния работник или служител и отчитането им за статистически цели в брутния размер на средната заплата, предаде БНР. За да не се промени нетният доход на работещите, ако се увеличи осигурителната тежест, бизнесът ще поеме ангажимент за увеличение на заплатите.

Подобна реформа успешно е направена в Румъния и отдавна се прилага в Македония, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той посочи, че по този начин ще се внесе повече прозрачност и съпоставимост. Велев изтъкна, че този подход няма да повиши доходите на хората, което ще стане през повече и по-добра работа.