Затвор от 1 до 5 години за проповядване на радикален ислям или друга идеология, използваща верски убеждения за политически цели срещу конституционния ред в страната. Това предвиждат приетите на първо четене от Парламента промени в Наказателния кодекс, насочени срещу радикалния ислям. Те бяха предложени от ПГ на "Обединени патриоти". Измененията внесоха лично председателят на групата и лидер на "Атака" Волен Сидеров и още няколко депутати.

Затвор до 4 години и глоба до 10 000 лева пък се предвиждат за склоняване чрез принуда или срещу финансова облага за носене на облекло, прикриващо частично или изцяло лицето на човек, съобщи БНР.

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов обвини вносителите, че се опитват да настройват обществото срещу една религия и обяви, че ще сезира международните институции. От партията дори опитаха да предотвратят гласуването и поискаха поименна проверка, но тя показа, че в залата има кворум. В гласуването участваха 160 народни представители, от които 88 бяха "за", 22 - "против", а 50 се въздържаха. В мотивите си вносителите посочват, че има два вида ислям - традиционен и радикален. Според тях радикалният ислям не е религия, а радикална идеология.

Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийствата на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът е издигнат в ранг на системна политика в контролираните от неговите последователи територия, пише в мотивите към законопроекта. Според вносителите пряк резултат от радикалния ислям е бумът на международния тероризъм.