Историята с доверителната адвокатска сметка на Ц.Ц. в Инвестбанк и още 80 сметки, които били използвани за изпиране на поне 140 млн. евро, собственост на държавната петролна компания на Венецуела, набира скорост. Преди дни председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров обяви, че в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела.

По-късно се прокраднаха съмнения, че трансферът е законен и трябва да се докаже, че става въпрос за пране на пари, а президентът Румен Радев обяви, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България.

Припомняме, разследването за пране на пари тече от поне няколко седмици, но бе обявено в сряда след среща на американския посланик Ерик Рубин, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов.

Днес американският посланик у нас Ерик Рубин, който е в основата на информацията за скандала, разтресъл страната ни, определи като много голям успех съвместната работа с България по случая. 

"Ще работим с българските власти за това националното богатство на Венецуела да не бъде откраднато от народа ѝ“, заяви Рубин, цитиран от Монитор.  “Най-важното е, че ще предприемем мерки така, че да предотвратим ограбването на венецуелското богатство”, каза дипломатът, по чиито думи САЩ подкрепят венецуелския народ, демократично избраното правителство на страната и временния президент Хуан Гуайдо.

Припомняме, само седмица преди да бъде оповестено разследването за пране на пари, българското Министерство на външните работи опроверга съобщение в Twitter на венецуелския депутат Карлос Папарони, че България е била замесена в схема за изнасяне на средства на режима на Мадуро.