Шофьор засне любителско видео, на което се вижда как пътен полицай взима пари от столичен шофьор, за да не му наложи по-сурова глоба. Не само това, но служителят на реда инструктира нередовния водач как да му даде рушвет по начин, който да не си личи.

„Вчера бях спрял на бул. Васил Левски за около 2 минути да си купя нещо за хапване. Е, доста солено ми излезе - 50 лева фиш и 50 лева рушвет”, коментира авторът на клипа пред БТВ.

На видеото полицаят му обяснява къде да остави парите, отбелязва, че „щеше да го отнесеш яко” и на два пъти подчертава: „Трябва да почерпиш!”.

Прокуратурата вече се занимава със скандалния запис след реакция и от страна на СДВР и дирекция „Вътрешна сигурност”.

„Потвърждава се информацията, която първоначално е разпространена – че е поискан и взет подкуп”, посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че шофьорът, мотивиран от полицая да му даде рушвет, е бил без талон за технически преглед и е имал предишен фиш за нарушение – неправилно паркиране. Полицаят е служител на КАТ-Пътна полиция, като е ясна самоличността му, но Арнаудова не пожела да даде повече информация за него.

„Данните сочат на извършено престъпление – подкуп, класическата корупция, за която говорим в момента”, посочи тя. Софийска градска прокуратура ще ръководи разследването.