Очаква се нова коалиционна формула следващата година, ако правителството се стабилизира. Това каза политологът доц. Румяна Коларова, предава "Фокус".

„Не мисля, че става въпрос за нов партньор. Първоначално възприетата формула всяка от трите малки формации автоматично да е началник в някоя сфера меко казано се е разчупила. В изпълнителната власт присъствието на националистическите формати ще бъде ограничено“, каза тя. Според доц. Румяна Коларова управляващите ще трябва да се справят с редица проблеми в предстоящата година.

Повишаването на доходите е ангажимент, който са те са поели и няма как да не го следват. Ще бъде важно до каква степен кабинета ще може да овладее инциденти, които могат да ерозират стабилността му.

Според нея сме свидетели на триъгълник, в ъглите на който стоят управляващи, президент и БСП, и хората с техните искания. Трябва обаче да се прави разлика между президента и БСП, обясни тя. Развитието на отношението между Гърция и Македония направи услуга на българското председателство. Радикална промяна към отношението към страната ни няма, допълни тя.