Да се разшири проходът Маказа, така че през него да могат след време да минават автобуси, а на следващ етап – и товарни камиони. Около тази идея са се обединили представители на Търговско-промишлена камара – Пловдив и колегите им от Търговската палата на регион Комотини. Това съобщи в града под тепетата Андонис Граванис, който отговаря за област Родопи, Гърция. По думите му отраслите, в които двата района могат да си сътрудничат икономически, са туризъм, хранително-вкусова промишленост, фармация и опаковъчна промишленост.

Двете сдружения имат идея за проектодоговор, който предвижда съвместно кандидатстване по еврофондовете, трансгранично сътрудничество, преки срещи между търговци и производители и обмяна на опит между отделни фирми, каза Граванис пред Дарик.

Има възможности за развитие и на обучителния туризъм. Гъркът припомни, че много негови сънародници учат във висшите учебни заведения в Пловдив. Широко е приложението и на хранително-вкусовата промишленост, в северна Гърция се произвеждат много подправки, узо, бира, месни продукти, замразена и незамразена риба и рибни продукти, кафе, локуми и сладкиши.

От гръцкото сдружение обявиха, че за в бъдеще имат намерение да поканят пловдивски журналисти на място, за да се докоснат непосредствено до историята и културата на този регион.