Социалният министър Бисер Петков дойде лично при протестиращите майки до сградата на Народното събрание, за да им съобщи, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерския съвет. Той увери майките, че правителството изпълнява стриктно ангажиментите, които е поело към протестиращите.

"Законопроектът за хората с увреждания днес беше одобрен от Министерския съвет. Тези дати, които бяха разписани, стриктно ги спазваме. Оттук следва внасяне на законопроекта в петък в Народното събрание и неговото обсъждане и разглеждане. Надявам се това да успокои и възвърне доверието помежду ни", каза министър Петков.

Той добави, че одобреният законопроект е във вида, в който е бил подкрепен от Националния съвет, на който са присъствали и протестиращите родители.

Бисер Петков изрази надежда, че и Законът за социалните услуги ще влезе в Народното събрание до края на годината.

Една от протестиращите майки се съгласи, че министерството е спазило обещанието си, но настоя, че протестите продължават до окончателното приемане на законите.

"Готови сме за протест по всяко време на денонощието. Краят ще дойде, когато се гласуват законите на второ четене. Палатките не се махат, а ще се преместят пред Министерството на здравеопазването. Имаме много неща да вършим", заключи тя.

Със законопроекта за хората с увреждания се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест, пише dnes.bg. От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Предвижданите мерки са обезпечени с 486 млн. лв. Петков напомни и че премиерът Бойко Борисов обеща допълнително 150 млн. лв., които също са включени за следващата година.