Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост, съобщиха от съда. Съдебният състав се е произнесъл по жалбите на петима граждани и е осъдил министъра на енергетиката да плати 870 лв. съдебни разноски.

Съдът е приел, че методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, която се прилага от април 2007 г., е приета в нарушение, а част от параметрите в нея са неясни. Освен това с прилагането й не се постига целта на Закона на енергетиката на потребителите да се фактурира консумираната топлинна енергия въз основа на действителното им потребление.

Така практиката в България влиза в противоречие с европейска директива, която задължава държавите – членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради, пише Дневник. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Решението може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок от съобщението до страните.