За нови злоупотреби в детска градина на територията на район „Южен” сигнализираха родители до редакцията на TrafficNews.bg. В писмото си те пишат, че са прочели за кражбата в ДГ „Вяра” и искат да сигнализират за подобен проблем.  По думите им в ДГ „Светлина” редовна практика на домакинката на детското заведение е да не връща ресто при заплащането на месечните такси на децата.

„Тя почти никога няма дребни от порядъка на стотинки и левчета. Друг неин трик е да се връща ресто и бележки по госпожите, но при взимането на децата, много често не получаваме нито рестото, нито бележките. Ние сме колектив от родителите, които желаем да запазим анонимност от страх всичко това да не рефлектира върху децата ни.

За самотни родители, които едва и трудно отглеждат децата си, едно такова годишно сумиране на „неизплатено” ресто би било прилична сума”, пишат родителите.

Наш репортер се свърза с кмета на района Борислав Инчев. Той също е получил сигнала, като е разпоредил инспекция, без да се знае предварително за нея.  Инчев е изпратил свои експерти, когато се заплащали таксите. Служителите на кметството чакали родителите, които излизали оттам и ги питали дали всичко е изрядно при плащането. При повечето родители всичко било наред– ресто и бележки. Един от тях обаче не получил парите си, тъй като домакинката нямала дребни. Самият родител обаче отказал да подава жалба, тъй като той доброволно е оставил парите.

„Проверката е много противоречива. Действителност имаше само един случай за липса на дребни, но повечето родители си излизаха с изрядни документи. Разпоредил съм на всички директори да затегнат контрола и да не се допускат такива случаи, като домакините са длъжни да разполагат с дребни пари, за да връщат на родителите”, каза кметът на „Южен”.

Припомняме, че две готвачки и домакинката на детска градина „Вяра” в район „Южен” бяха уволнени, след като бяха хванати да изхвърлят хранителни продукти. При инспекцията бе открит и цял тайник с огромно количество храна, която е била подготвяна за изкарване.

Повече за случая ТУК