Със 138 гласа „за”, 78 – „против” и 2 – „въздържал се”, парламентът преодоля президентското вето и повторно прие промените в Закона за Опазване на околната среда, предвиждащи отпадане на втората съдебна инстанция при обжалването оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти.

Измененията са мотивирани от вносителите от ГЕРБ с това, че така няма да се бавят големи национални инфраструктурни обекти, съобщава Фокус. Конституцията задължава президента да обнародва в 7-дневен срок повторно приетите промени в закона.

Промените в Закона за Опазване на околната среда, касаещи разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие, бяха приети от парламента в края на първата му сесия - на 27 юли 2017 г.

Няколко дни по-късно, на 8 август, президентът Румен Радев наложи вето на промените като се аргументира с факта, че държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява именно от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции.

В мотивите на президента се посочва, че премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.