Турски гастарбайтери са превърнали бензиностанциите по магистрала "Тракия" в сметища. Служителите изнемогват и вдигат ръце от мръсотията, която оставят след себе си чужденците.

"Спират и слизат на тълпи. Изсипват се от колите и окупират прилежащите площи. Разпъват одеала и лягат. Облекчават се навън. Ядат и оставят отпадъците по паркингите", оплакаха се служители от пунктове за гориво в района на село Белозем. Те не можели нищо да кажат на чужденците, превърнали бензиностанциите в катуни, съобщава 24 часа.

"Когато през юли си отиваха по родните места в Турция беше същото. Сега се прибират към Европа и е нещо страшно", ужасени са касиери и работници.

Те разказват, че гастарбайтерите застилат одеала и лягат почти на отбивките до магистралата, за да нощуват под открито небе. "Много ни е любопитно дали правят това в Унгария и другите европейски страни, откъдето преминават. Съмняваме да превръщат бензиностанциите в Турция в сметища", казват нашенци. И настояват за по-засилен контрол от страна на държавните ни органи.

"Аз също виждам това и се възмущавам, но моментът е деликатен, защото е свързан с религията им. Те постилат черджета и се молят. Ако ги ограничим, ще реагират, че ги дискриминираме и може да стане политически скандал", коментира шефът на областната полиция в Пловдив Атанас Илков. Преди дни на връщане от София той спрял на бензиностанция и се изумил.

Служителката го посъветвала да не влиза в тоалетната, защото преди това минала през нея цяла орда гастарбайтери и не било за доближаване.

"Бензиностанциите са частни и те могат да преценят как да реагират", допълни Илков.