Ниско прелитащи самолети уплашиха жителите на няколко села. Хората от Черноземен сигнализираха до редакцията на TrafficNews.bg, че около обед един от изтребителите на Граф Игнатиево толкова ниско е летял, че къщите са се тресяли. Малко дете започнало да плаче от силния пукот от летящата машина и още повече е изплашило майка си.

Тя веднага се обадила на съпруга си, но той едва ги чувал от силния шум от самолета. „Тя ми говореше, но не я чувах. Изтребителят все едно беше в ухото ми”, коментира жителят на Черноземен. Той разказа още, че машините са извършвали лупингите буквално над къщите на хората. От силния шум дограмата едва е издържала. Цялата неприятна ситуация продължила близо 30 минути.

„На този тормоз сме подложени вече две години. По време на ученията на военните едва се живее в село и не само тук. Приятели от Ръжево Конаре също се оплакват”, разказва гневният мъж.  

Той се опитал да се свърже с министерството на отбраната и авиобаза „Граф Игнатиево”, но никой не отговарял на посочените телефони. Сигнал е бил подаден до спешен телефон 112. Диспечерката съобщила на мъжа, че има много оплаквания и от други жители, но трябва да се подаде жалба до кметовете на населеното място и областта, както и до министерството.

Още преди месец TrafficNews.bg съобщи, че съвместна мисия по опазване на въздушното пространство на България между наши и италиански самолети ще се проведе на територията на страната. Изтребителите са разположени на авиобаза Граф Игнатиево и ще извършват полети до 15 октомври.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.